Debatt

C: Vi måste planera för de oundvikliga klimatförändringarna

Vi måste rusta så att klimatförändringarnas effekter får så liten skadlig påverkan som möjligt. Centerpartiet välkomnar EU:s och den nationella klimatanpassningsstrategin men anser att det saknas flertalet aspekter, bland annat behövs en nationell finansieringslösning, skriver Rickard Nordin (C).

”Det handlar bland annat om att anpassa fastigheter för att skydda de boende mot extrema värmeböljor, gator ska klara allt kraftigare skyfall, kusterna ska säkras mot stigande havsnivåer och skogar behöver skyddas mot bränder och ökade skadedjursangrepp.”
”Det handlar bland annat om att anpassa fastigheter för att skydda de boende mot extrema värmeböljor, gator ska klara allt kraftigare skyfall, kusterna ska säkras mot stigande havsnivåer och skogar behöver skyddas mot bränder och ökade skadedjursangrepp.”Foto: Erik Simander/TT
Rickard Nordin
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Klimatfrågan är vår tids viktigaste fråga. Även om vi når målen i Parisavtalet och Sveriges klimatmål kommer vi behöva anpassa våra samhällen mot ett klimat i förändring. Alltför ofta är bilden att om vi bromsar uppvärmningen till 1,5 grader kommer inget ske. Det stämmer inte.

Klimatanpassningsåtgärder får självklart aldrig bli en åtgärd som ersätter det prioriterade arbetet med att minska utsläppen, men klimatförändringarna är likväl ett faktum vi måste planera inför. Om den pågående pandemin har lärt oss något är det att krisplanering är något som måste få en större del av samhällsdebatten. Det handlar om att rusta oss så att klimatförändringarnas effekter får så liten skadlig påverkan som möjligt.

Rusta samhällsviktiga funktioner

Att planera för ett klimat i förändring måste göras redan nu eftersom det är betydligt mer kostnadseffektivt att förebygga än att reparera skador. Det handlar bland annat om att anpassa fastigheter för att skydda de boende mot extrema värmeböljor, gator ska klara allt kraftigare skyfall, kusterna ska säkras mot stigande havsnivåer och skogar behöver skyddas mot bränder och ökade skadedjursangrepp.

Vi hoppas på ett större engagemang i frågan framgent, så att lösningarna kan komma på plats i närtid.

Vi måste lägga särskild vikt vid att rusta samhällsviktiga funktioner såsom vattenförsörjning, avloppssystem, elförsörjning, vägar och järnvägar. Nya insektsangrepp av granbarkborre har också ökat de senaste åren vilket bland annat beror på torra somrar som minskar granens naturliga försvar. Det handlar om potentiella stora virkesbortfall, virke och restprodukter från skogen som behövs för att ersätta utsläppsintensiva material och fossila källor.

Saknas aspekter i strategin

Kommunerna har en viktig roll att spela i detta arbete, och på flera håll görs det redan ett fantastiskt jobb. Men klimatanpassning är något som berör oss alla, och därför menar vi att det behövs mer nationell samordning och ökade resurser. Centerpartiet välkomnar EU:s och vår nationella klimatanpassningsstrategi men anser att det saknas flertalet aspekter som vi avser vara drivande för:

  1. Tillsätt en utredning för att se över hur vi kan trygga resurser till klimatanpassningsarbetet. Vissa kommuner står inför mycket stora summor vad gäller nödvändiga klimatanpassningsåtgärder. De nationella satsningarna är en droppe i havet i denna kontext. Likt kärnavfallsfonden behöver vi hitta en finansieringslösning som kan trygga tillräckliga resurser både på kort och lång sikt. Vi vill se en utredning på detta område.
  2. Tydliggör ansvarsfördelningen mellan den lokala och nationella nivån. Även om det i flera fall är positivt att Sverige har valt en decentraliserad klimatanpassningsmodell, eftersom vi är ett stort land med olika utmaningar, måste det finnas en myndighet som får en samordnande roll. Det handlar om att förmedla kunskap, bästa praxis och skapa samarbeten över kommun- och länsgränser. Vissa viktiga frågor måste också få ett tydligare nationellt ansvar, såsom skydd av samhällsviktig infrastruktur och livsmedelsförsörjning.
  3. Inför en vattenavgift på offentligt vatten som kan finansiera klimatanpassningsåtgärder. Modellen för hur dessa medel ska gå till investeringar behöver utredas, det kan till exempel ske via en VA-fond eller genom en regionaliserad skatt.
  4. Förbättra resurserna till Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) för att göra bättre prognoser i samverkan med internationell forsning, som bättre kan förutse klimatförändringarnas effekter i Sverige. Klimatanpassningsarbetet ska utgå från vetenskapliga prognoser och troliga framtida scenarier. På så vis står vi bättre rustade och kan anpassa vårt samhälle inför ändrade växtsäsonger, ändrade väderförhållande som kommer ha påverkan på vårt energisystem, och andra aspekter som kan vara svåra att förutse.

Hoppas på större engagemang

Centerpartiet ser med glädje på de fantastiska framsteg som nu görs på klimatområdet, och det investeras i omställningen från alla håll i landet. I samma konstruktiva anda måste vi också planera för de oundvikliga klimatförändringarna. Alla måste vara med i arbetet: näringslivet, den lokala, regionala och nationella nivån, och EU. Vi hoppas på ett större engagemang i frågan framgent, så att lösningarna kan komma på plats i närtid.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00