C: Reduktionspliktsänkning bör prövas hos Lagrådet

Trots att det kan anses vara ett brott mot klimatlagen, kommer regeringen att lägga förslaget om att sänka reduktionsplikten till riksdagen den 12 oktober utan att Lagrådet har sagt sitt, enligt uppgift till C:s energi- och klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin. Nu vill han ha svar från ansvarig minister.

”Med tanke på att klimatlagen slår fast att regeringen i sitt klimatpolitiska arbete ska utgå ifrån de mål som riksdagens slagit fast i det klimatpolitiska ramverket, så kan man knappast säga att en så kraftig ökning av utsläppen är i linje med det”, menar Centerpartiets Rickard Nordin.
”Med tanke på att klimatlagen slår fast att regeringen i sitt klimatpolitiska arbete ska utgå ifrån de mål som riksdagens slagit fast i det klimatpolitiska ramverket, så kan man knappast säga att en så kraftig ökning av utsläppen är i linje med det”, menar Centerpartiets Rickard Nordin.Foto: Erik Simander/TT, Conny Norén
Jacob Hederos

Inom mindre än en månad avser regeringen att lägga propositionen på riksdagens bord som kraftigt sänker reduktionsplikten. Det framgår av propositionsförteckningen.

Enligt uppgift till Centerpartiets klimat- och energipolitiska talesperson Rickard Nordin är det inte planen att Lagrådet ska säga sitt om förslaget. Därmed skulle rådet, som granskar att förslag inte strider mot någon lag, inte få någon möjlighet att yttra sig innan det omdebatterade initiativet landar i riksdagen.

{{toplink}}
Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
Läs också

0:000:00