Bred enighet om behovet av CCS

KOLDIOXIDLAGRING. CCS-tekniken behövs i klimatarbetet, enligt en bred majoritet i Sveriges riksdag. Nu gäller det att regeringen inte tvekar i steget, utan ser till att ta fram en CCS-strategi, enligt Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige.

Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige.
Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige.Foto: Fossilfritt Sverige
Johanna Alskog

Det är absolut inte varken första-, andra- eller tredjehandslösningen. Regeringens fokus är att få ner utsläppen.

miljöminister Karolina Skog (MP) år 2016 – sedan dess har regeringen svängt och en utredning är på gång
Fakta
CCS – teknik under utveckling
CCS är en förkortning för Carbon Capture and Storage, koldioxidinfångning och lagring.
Inom EU är en stor del av elproduktionen baserad på kolkraft. Där skulle CCS kunna vara ett framtidsalternativ för att sänka utsläppen. I Sverige baseras endast en liten del av elproduktionen på kolkraft och CCS är främst aktuellt för att reducera processutsläpp från industrin.
Källa: Naturvårdsverket

Från vänster till höger – det finns en bred enighet bland riksdagens partier om att Sverige behöver en så kallad CCS-strategi, det vill säga en strategi för hur Sverige ska gå vidare med geologisk lagring av koldioxid. Det framgick vid ett seminarium under Almedalsveckan där representanter för Centern, Moderaterna, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna fanns med.

– Det fanns en stor enighet hos hela gänget att CCS måste till. CCS är inte enda lösningen, men vi vågar inte säga nej. Vi behöver åtgärder på plats oerhört snabbt för att minska koldioxidutsläppen, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för regeringens initiativ Fossilfritt Sverige till Altinget.

LÄS OCKSÅ: Tunga industrikrav på statlig CCS-satsning

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00