Bara två partier vill undsätta kärnkraften

ENERGI. Förra våren rasade fem oppositionspartier mot höjd skatt för kärnkraften. Sedan har det glesnat på barrikaderna. När riksdagen på onsdagen tog ställning till förslag att sänka kärnkraftsskatten igen var det två partier som ville det. Och bara ett av dem tyckte att det var värt att argumentera för.

Forsmark kärnkraftverk.
Forsmark kärnkraftverk.Foto: Foto: Hans Blomeberg/Vattenfall
Kristina Gauthier Reberg

Regeringens förslag i vårbudgeten förra året att höja skatten på kärnkraft den 1 augusti möttes av protester från såväl de fyra Allianspartierna som Sverigedemokraterna.

Inför beslutet om statsbudgeten för 2016, då Alliansen inte lade något gemensamt motförslag, hade Centerpartiet släppt kravet på att kärnkraftsskatten skulle sänkas igen – inte utan en viss lättnad.

Så var de bara fyra.

Moderaterna och Kristdemokraterna ville i sina budgetmotioner sänka skatten på kärnkraften igen. Liberalerna ville avveckla hela skatten under mandatperioden. Sverigedemokraterna ville satsa på kärnkraften, men nöjde sig med att kräva att skatten skulle sänkas till den tidigare nivån.

Så var de bara två

När riksdagen på onsdagen debatterade och beslutade om olika motionsförslag om punktskatter var det bara två av dem som fortsatte att slåss mot kärnkraftens skattehöjningar.

Liberalerna ville ha riksdagen med på ett nej till den höjda effektskatten ”som de facto innebär att den koldioxidfria kärnkraften straffas”.

Moderaterna krävde en återställare till 2014 års nivå och en utredning så att produktionen kan fortsätta i de reaktorer som finns kvar, ”för att fortsatt värna svenska jobb och konkurrenskraftiga elpriser”.

Ensam moderat argumenterade

En enda ledamot, moderaten Cecilie Tenfjord-Toftby,  klev upp i talarstolen för att argumentera mot kärnkraftsskatten.

– Besked har kommit om att fyra reaktorer ska stängas och kvarvarande sex reaktorer är i farozonen för avveckling. Regeringen gör ingenting utan hänvisar till Energikommissionen. Kärnkraftsindustrin behöver svar nu, sade hon.

Socialdemokraternas representant i debatten, Hannah Bergstedt, invände att det är viktigt att hitta blocköverskridande långsiktiga överenskommelser. Det är också syftet med Energikommissionen som regeringen tillsatte förra våren, med representanter för alla riksdagspartier och myndigheterna på energiområdet.

– Långsiktighet är bra. Men om vi inte beslutar nu kommer det inte att finnas någon kärnkraft efter år 2020 och vi kommer att bli beroende av att importera smutsig kolkraft från Tyskland och Danmark, sade Cecilie Tenfjord-Toftby.

KD röstade med de rödgröna

I riksdagens votering röstades Liberalernas krav ned i en förberedande omröstning. När sedan Moderaternas förslag ställdes mot utskottsmajoritetens nej till ändringar av kärnkraftsskatten var det bara de närvarande moderaterna plus en sverigedemokrat, Dennis Dioukarev från Jönköpings län, som röstade för förslaget.

Kristdemokraterna ställde sig i voteringen som ensamt Alliansparti på regeringspartiernas sida tillsammans med Vänsterpartiet, mot Moderaterna.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00