Bakslag för havsvinden när regeringen flyttar pengar

Arbetet med kartläggningen av havsbottnen är avgörande för utbyggnaden av vindkraften till havs. Men regeringen minskar nu rejält de resurser som SGU hade avsatta för arbetet. ”Egentligen skulle vi behöva öka takten eftersom behovet av information är så stort”, säger generaldirektör Anneli Wirtén.

Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Johanna Alskog

35 miljoner kronor. Så mycket finns avsatt i årets budget för SGU:s arbete med marin kartläggning, det vill säga kartläggning av havsbottnen. Satsningen är centralt för att snabbt kunna åstadkomma mer vindkraft till havs, enligt myndighetens eget budgetunderlag.

Men nu väljer regeringen att omprioritera. Av 35 miljoner blir endast 19 miljoner kvar till arbetet med marin kartläggning. Konsekvensen blir helt enkelt att kartläggningen till havs kommer ske i en långsammare takt, enligt SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.

– Egentligen skulle vi behöva öka takten eftersom behovet av information är så stort. Men samtidigt behövs de satsningar som regeringen gör på våra övriga områden. Vi är en myndighet och följer de prioriteringar som regeringen gör, säger hon till Altinget.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00