Debatt

ABF: SD bedriver kryptokrig mot demokratin

Oräkneliga är de människor och organisationer som drabbats av högerns nätkrigare. ABF är en av dem. Det skriver Helén Pettersson, förbundsordförande och Tomas Eneroth, vice förbundsordförande ABF. 

”När de övriga Tidöpartierna ska ta ställning till de angrepp de själva utsatts för från SDs hemliga propagandabataljon så gör de också ett vägval mellan det fria – öppna demokratiska samtalet eller trollfabrikerna”, skriver ABF. 
”När de övriga Tidöpartierna ska ta ställning till de angrepp de själva utsatts för från SDs hemliga propagandabataljon så gör de också ett vägval mellan det fria – öppna demokratiska samtalet eller trollfabrikerna”, skriver ABF. Foto: Christine Olsson/TT, Fredrik Sandberg/TT
Helén Pettersson
Tomas Eneroth
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Att det har funnits ett samband mellan Sverigedemokraterna (SD) och deras drev, uthängningar, ärekränkningar och hot överraskar ingen – men Kalla Faktas kartläggning visar i hur stor utsträckning partiet har spridit hat och hot på nätet. Det som har uppdagats är chockerande.  

SD bedriver kryptokrig 

Tonen på nätet och det svenska hatet har i lönndom styrts av ett parti, SD. Det största partiet i regeringsunderlaget bedriver kryptokrig mot den egna befolkningen med en enda agenda: Att så misstro och slå kilar i samhället. Att ställa grupper emot varandra. När masken fallit visar de vad som är deras metod – manipulativa nätdrev orkestrerade av ett politiskt parti. 

Vi känner avsky och en djup oro – detta är en oerhört farlig utveckling och ett direkt hot mot vårt öppna samhälle.

I Kalla Faktas dokumentär framträder SDs alternativa framtid tydligt. De vill återkalla vunna rättighetskamper och göra det svårare för människor att förstå och lita på varandra. Det är det Sverige som SD har att erbjuda.  

Vi känner avsky och en djup oro – detta är en oerhört farlig utveckling och ett direkt hot mot vårt öppna samhälle. Riktningen som SD stakar ut är skrämmande. Det är nu en fråga om mer än politik - det är en fråga om att värna hela det demokratiska samhällsbygget med dess öppenhet och transparens. 

Systematiskt polarisering av samhället 

Det är i den direkta kommunikationen människor emellan, som de bästa och mest hållbara lösningarna på samhällsutmaningar växer fram. I små och stora samhällen i alla landets kommuner möjliggör ABF denna typ av genuina demokratiska samtalet där en mångfald av röster får höras. Här samlas människor för att lära, debattera och utvecklas tillsammans, oavsett politisk ståndpunkt. Dessa möten är också motsatsen till SDs dolda påverkanskampanjer där människor med hån, hat och hot till slut tvingas till tystnad. 

SDs politiska inställning till fri bildning, fri kultur och fri media är väl känd. Att det finns omfattande evidens för folkbildningens betydelse för demokratin tar de ingen notis om. När finansieringen till studieförbunden minskar eller försvinner, är det stor risk att dessa sammanhang som gör att människor kan sätta ord på sina erfarenheter och dela dem med andra, går förlorade.  

Altingets gratis nyhetsbrev

När de övriga Tidöpartierna ska ta ställning till de angrepp de själva utsatts för från SDs hemliga propagandabataljon så gör de också ett vägval mellan det fria – öppna demokratiska samtalet eller trollfabrikerna.  

Hittills har regeringen backat upp SDs krav på nedskärningar på folkbildningen, det breda civilsamhället, den fria kulturen och fri public service.  

Att systematiskt och medvetet sprida desinformation, öka polariseringen och trakassera politiska motståndare är angrepp mot vår demokrati och kan inte bara accepteras efter en vag ursäkt och några enstaka nedstängda konton. Regeringenspartierna måste inse att så mycket mer nu står på spel - det är dags att agera innan det är för sent.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00