Analys av 
Johanna Alskog

Preemraff: Upp till bevis för Löfvens klimatkollegium

ANALYS. När regeringen tog över prövningen av Preemraffs kontroversiella utbyggnad från domstolen var det klimatminister Isabella Lövin (MP) som ensam klev fram i rampljuset. I dag lämnar domstolen sitt yttrande – sen återstår det att se om Stefan Löfven menar allvar med sitt nya klimatkollegium.

Demonstranter från bland annat Extinction Rebellion har samlats i samband med rättegången i Mark- och miljööverdomstolen om Preems utbyggnadsplaner i Lysekil i mars i år.
Demonstranter från bland annat Extinction Rebellion har samlats i samband med rättegången i Mark- och miljööverdomstolen om Preems utbyggnadsplaner i Lysekil i mars i år.Foto: Adam Ihse/TT
Johanna Alskog

När regeringen i augusti förra året meddelade att man av klimatskäl tar över prövningen av utbyggnaden av Preemraff i Lysekil, Skandinaviens största oljeraffinaderi, från Mark- och miljööverdomstolen – var det en viktig politisk skalp för Miljöpartiet. Det var också miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) som ensam tog den för partiet så viktiga pressträffen. Energiminister Anders Ygeman (S) – som kan tänkas ha ett visst ansvar ur ett energiperspektiv för frågan – lyste däremot med sin frånvaro.

Jobbiga frågor som kletar fast

Om det var en seger för Miljöpartiet just då, så är frågan om Preemraffs utbyggnad sannerligen ingen enkel fråga för regeringen i allmänhet eller Socialdemokraterna i synnerhet. Att låta politiskt kontroversiella frågor smeta fast vid för många ministrar i onödan är i regel något man som regering försöker undvika.

Vargfrågan är ett illustrativt exempel på det. När det talas om en livskraftig vargstam och vikten av biologisk mångfald ute i landets skogar, då tenderar det vara regeringens dåvarande miljöminister som står på estraden medan landsbygdsministern ser till att hålla sig gömd bakom någon bokhylla inne på sitt departement.

Kraftmätning i påverkan

I eftermiddag lämnar Mark- och miljööverdomstolen över sitt yttrande om Preemraff. Det är en rättegång som har varit kantad av en kraftmätning i påverkansarbete mellan industrin å ena sidan och miljörörelsen å andra sidan, det vill säga mellan Preem och flera miljöorganisationer: Framför allt Greenpeace, Naturskyddsföreningen och Extinction Rebellion.

Lobbyarbetet lär inte gå ner i intensitet i och med Mark- och miljööverdomstolens yttrande, men nu kommer regeringen att hamna än mer i kikarsiktet för dem som vill påverka och få frågan att landa – enligt dem – rätt.

Sex klimatministrar kan dela frågan

Lägligt nog har statsminister Stefan Löfven just inrättat ett klimatkollegium inom sin regering bestående av honom själv, vice statsminister samt miljö- och klimatminister Lövin samt ytterligare sex ministrar: Närings­minis­tern, finansministern, infrastrukturministern, energi- och digitaliserings­ministern, landsbygdsministern och finansmarknads- och bostadsministern.

Oavsett vad Mark- och miljööverdomstolen landar i för slutsats i sitt yttrande, så kommer det att vara läge för Löfven att kalla in sitt nya klimatkollegium till möte.

Eller ja, det kommer nog att krävas en rad möten. Och när regeringen så småningom lämnar sitt besked om Preemraff, så bör det stå minst ett par ministrar – och från båda partierna – på presspodiet, oavsett om Preemraff får tillstånd att bygga ut sitt oljeraffinaderi eller ej.

På så sätt kan Stefan Löfven visa att han menar allvar med sitt nya klimatkollegium.

Nämnda personer

Anders Ygeman

Tidigare integrations- och migrationsminister (S), före detta energi- och digitaliseringsminister, inrikesminister
Studier i kriminologi (Stockholms uni.)

Isabella Lövin

Medordförande Friends of Ocean Action, kandidat till Europaparlamentsvalet (MP)
Filmvetenskap, statsvetenskap, sociologi och italienska (Stockholms uni.,1981–1985), statsvetenskap (Università di Bologna, 1986–1987), radioproducentutbildning (Dramatiska Institutet 1992–1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00