Uppsnabbade tillståndsprocessregler på plats – men än ingen riktig skjuts

Nödförordningen från den 22 december skulle snabba på utbygganden av förnybart i EU. Men i Sverige är det oklart om förändringarna får särskilt stor effekt.

Nödförordningen har specifika skrivningar om havsvindsprojekt, men dessa omfattar troligen inte Sverige då det inte implementerats regelverk för utpekade havsvindsområden. <br>
Nödförordningen har specifika skrivningar om havsvindsprojekt, men dessa omfattar troligen inte Sverige då det inte implementerats regelverk för utpekade havsvindsområden.
Foto: Birger Lallo/Eon
Jacob Hederos

Via ett antal förändringar av spelreglerna för hur tillståndsprocesser ska gå till i EU ville energiministrarna underlätta för utbyggnad av bland annat värmepumpar, sol- och vindkraft, samt uppgradering av befintlig förnybar energi.

Förändringarna som las fram föregriper en stor del av de justeringar som väntar när det nya förnybartdirektivet kommer på plats, och förespråkar bland annat att tillståndsprocesser inte ska ta mer än en, tre och sex månader för flera av de respektive projekten.

Men från svenska aktörer ser man med lite frustration på nödförordningens faktiska effekter i Sverige. Hos SKR anses regelverket snarast försvåra prövningsläget för solkraft, och hos vindbranschen anses regelverket bli relativt tandlöst.

Detta eftersom delar av förändringarna bygger på att medlemsländerna redan implementerat alla steg av det nuvarande förnybartdirektivet, och en av de centrala artiklarna som hänvisas till har inte införts i Sverige.

Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00