Debatt

S och V i Köpenhamn: Tidöavtalets gränskontroller helt oproportionerliga

Priset blir högt om den nya svenska regeringen, som aviserat, inför ID-kontroller mellan Danmark och Sverige. Det skriver Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen (Socialdemokraterna) och arbetsmarknads- och integrationsborgarrådet Jens-Kristian Lütken (Venstre).

Köer på Öresundsbron i december förra året när regeringen krävde vaccinationsbevis och ID.
Köer på Öresundsbron i december förra året när regeringen krävde vaccinationsbevis och ID.Foto: Johan Nilsson/TT
Sophie Hæstorp Andersen
Jens-Kristian Lütken
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Tyvärr verkar det som att den nya svenska regeringen vill öka gränskontrollerna mellan Sverige och Danmark. Det finns med i regeringens plattform, Tidöavtalet.

Senast i förra veckan betonade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i en lång intervju med Sydsvenskan att hon anser att det finns ett behov av id-kontroller mellan Skåne och Köpenhamn. Det är helt fel väg att gå.

Vi behöver inte ytterligare gränskontroller mellan våra två länder. Vi ser inte flyktingar på våra respektive motorvägar eller något som liknar den extraordinära situation som fick Sverige att 2016-2017 införa ID-kontroller och det så kallade transportörsansvaret, som många säkert minns från tågresor till och från Malmö.

Vi behöver inte ytterligare gränskontroller mellan våra två länder

Stora konsekvenser

Detta kommer att få stora konsekvenser, och vi vet redan vilka utifrån vårt samarbete i Greater Copenhagen, som rymmer 4,4 miljoner människor i södra Sverige och östra Danmark fördelat på fyra regioner och 85 kommuner.

ID-kontrollerna ledde till enorma köer på perrongen i Kastrup, inställda tåg, drivor av frustrerade passagerare och förlängda restider på upp till en halvtimme till Malmö. Pendlarantalen sjönk och enligt en analys från Sydsvenska Handelskammaren resulterade de ökade kontrollerna under 2016 i en förlust på 1,5 miljarder svenska kronor för Öresundsregionen.

Nackdelarna är mycket större än fördelarna

Greater Copenhagens egna beräkningar visar att för varje tusental arbetslösa från Skåne som får arbete i Danmark är det samhällsekonomiska värdet för Öresundsregionen 550 miljoner kronor per år.

Det innebär att den ekonomiska vinsten skulle bli mer än 4,5 miljarder kronor per år om 40 procent av de personer som i dag är arbetslösa i Malmö, motsvarande cirka 8 000 personer, blev anställda här hos oss i Köpenhamn, eller någon annanstans på vår sida av sundet.

I dag pendlar 1 500 personer dagligen från Danmark till Sverige för att jobba, medan 15 000 pendlar åt andra hållet. Att rekrytera och behålla medarbetare är en stor utmaning för både Köpenhamns stad och för många av våra företag. Det gäller såväl servicebranschen, vård- och omsorgssektorn som högutbildade specialister.

Vi behöver svensk arbetskraft

Vi behöver arbetskraften från Sverige. Och det är många tusen ungdomar i framför allt södra Sverige som står utan jobb. För att vi ska kunna göra de perfekta matchningarna måste det vara smidigt och attraktivt att röra sig över gränsen. Här kommer transporttid att vara en nyckelfaktor. Det bör inte ta längre tid än nödvändigt. Utsikten att lägga ytterligare två gånger 30 minuter om dagen till den normala pendlingstiden är utan tvekan för mycket för många människor.

Proportionerna kring beslutet att införa ID-kontroller denna gång är helt skeva. Därför kommer vi i Greater Copenhagens regi att arbeta tillsammans med våra politiska kollegor och regionens företag för att övertyga den nytillträdda svenska regeringen om att nackdelarna med att införa extra kontroller vid gränsövergången är långt större än fördelarna.

Fotnot: artikeln har också publicerats på danska Altinget.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00