Nobelstiftelsens vd avgår

Vidar Helgesen lämnar sitt uppdrag som vd för Nobelstiftelsen. I stället har han fått ett nytt jobb inom FN-organet Unesco.

 Vidar Helgesen har varit Nobelstiftelsens vd sedan januari 2021.
 Vidar Helgesen har varit Nobelstiftelsens vd sedan januari 2021.Foto: Jessica Gow/TT
Axel Hyttnäs Telin

Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen kliver av sitt uppdrag, meddelar stiftelsen i ett pressmeddelande.

– Det har inte varit ett lätt beslut. Jag trivs verkligen med att få bidra till utvecklingen av Nobelstiftelsens verksamhet och Nobelprisets kraft att sprida hopp och inspiration världen över, säger Helgesen.

Han har i stället tackat ja till att bli vd för oceanografiska kommissionen IOC, som är en del av FN-organet Unesco där han också blir assisterande generalsekreterare.

Nobelstiftelsens ordförande Astrid Söderbergh Widding tackar Helgesen för hans insatser.

– Under hans ledning har inte minst projektet Nobel Center fått en ny start på en ny plats. Jag gratulerar Vidar till hans nya uppgift – och Unesco som får en ledare som kan bidra till det viktiga arbetet för världshaven, säger hon.

Kritiserades för Rysslandsbeslut

Både Vidar Helgesen och Nobelstiftelsen kritiserades när de i augusti gick ut med att ambassadörerna för Ryssland, Belarus och Iran skulle få komma till utdelningen av Nobelpriset.

Flera partiledare hotade med att bojkotta Nobelfesten efter beskedet. Även kungen övervägde att inte medverka under prisutdelningen. Nobelstiftelsen valde att backa från beslutet, mindre än en timme efter Ekots rapportering om kungens tvekan.

Rekrytering pågår

Vidar Helgesen tillträder den nya tjänsten den 1 mars. Nobelstiftelsen har inlett arbetet med att hitta hans efterträdare.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00