Debatt

När ska Socialdemokraterna ta intryck av verkligheten?

Socialdemokraterna måste förklara varför deras parti valt att agera på ett sätt som resulterat i nedläggning av fyra reaktorer. Är det en politik ni tänker fortsätta med eller kommer ni ansluta er till regeringens utbyggnad av kärnkraften? Det skriver Tobias Andersson (SD), ordförande i näringsutskottet och Jessica Stegrud (SD), ledamot i näringsutskottet.

Tyvärr verkar inte Socialdemokraterna alls ta intryck av vare sig verkligheten eller kritik från Riksrevisionen utan fokuserar på att bygga så mycket vindkraft som möjligt på kortast möjliga tid, eftersom EU-kommissionen i sovjetisk anda har beslutat detta, skriver debattörerna.
Tyvärr verkar inte Socialdemokraterna alls ta intryck av vare sig verkligheten eller kritik från Riksrevisionen utan fokuserar på att bygga så mycket vindkraft som möjligt på kortast möjliga tid, eftersom EU-kommissionen i sovjetisk anda har beslutat detta, skriver debattörerna.Foto: Christine Olsson/TT
Tobias Andersson
Jessica Stegrud
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vi har länge kritiserat den förda energipolitiken och nu bekräftar Riksrevisionen vår kritik med sin rapport Statens åtgärder för utveckling av elsystemet. Rapporten kan sammanfatta den förda politiken med att den fullständigt saknat förståelse för hur energisystemet fungerar, att den varit kortsiktig samt saknat konsekvensanalys. Rapporten pekar bland annat ut några av de politiska beslut som i princip omöjliggjorde för kärnkraften att konkurrera på lika villkor.

Exempel som lyfts fram är höjningen av effektskatten 2015 som tillsammans med bland annat befintlig beskattning och låga elpriser bidrog till nedläggning av fyra kärnkraftsreaktorer.

Vårt parti har konsekvent och under lång tid kritiserat den här inriktningen för energipolitiken och varnat för dess konsekvenser. 

Det är uppenbart att Socialdemokraterna låtit ideologi, politiskt spel och kohandel varit viktigare än Sveriges bästa. För detta faller ett tungt ansvar på Magdalena Andersson och Socialdemokraterna som mer eller mindre betalat för regeringsmakten genom att tillåta att ett fossilfritt och ett av världens kraftfullaste energisystem omintetgjorts.

Mer planerbar produktion innebär mer kärnkraft

Genom en kombination av vattenkraft, kärnkraft och kraftvärme hade Sverige i mitten av 1980-talet en väl fungerande energiproduktion. Produktionen kombinerades med ett mycket genomtänkt elnät, både tekniskt och geografiskt, där vattenkraften i norr och kärnkraften i söder organiserades i elområden som i huvudsak var i balans. Systemförluster och behovet av överföringskapacitet minimerades. Den förda politiken raserade detta genom nedlagd kärnkraft och fler väderberoende vindsnurror som lett till skenande elpriser.

Vårt parti har konsekvent och under lång tid kritiserat den här inriktningen för energipolitiken och varnat för dess konsekvenser. Regeringen gör nu i det närmsta en helomvändning och låter åter fysikens lagar vara vägledande för energisystemet. För oss är det helt centralt att säkerställa en långsiktigt konkurrenskraftig och tillförlitlig energiförsörjning, både för hushåll och näringsliv. Detta kräver mer planerbar elproduktion, vilket i praktiken innebär mer kärnkraft.

Socialdemokraterna tar inte intryck

Fokus och målbild har skiftat från förnybart till fossilfritt. I dag finns ett starkt parlamentariskt stöd för kärnkraftens avgörande roll för dagens, men också framtidens, elsystem. Bland annat införs regler som förhindrar att politiken godtyckligt stänger ner kärnkraftverk i framtiden och förutsättningarna för investeringar i kärnkraft stärks. Även förbudet mot att återstarta stängda reaktorer tas bort.

Tyvärr verkar inte Socialdemokraterna alls ta intryck av vare sig verkligheten eller kritik från Riksrevisionen utan fokuserar på att bygga så mycket vindkraft som möjligt på kortast möjliga tid, eftersom EU-kommissionen i sovjetisk anda har beslutat detta. I bakgrunden lockar gröna lån och dunkar i ryggen på internationella möten. Att driva på för mer vindkraft är också ett sätt att hålla så kallade gröna partier på gott humör, eftersom det kraftigt försvårar en utbyggnad av kärnkraften. Nu måste Socialdemokraterna förklara varför deras parti valt att agera på ett sätt som resulterat i nedläggning av fyra reaktorer. Är det en politik ni tänker fortsätta med eller kommer ni ansluta er till regeringens utbyggnad av kärnkraften?

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00