Eneroth försvarar ERTMS-beslut: Ifrågasätter inte införandet – utan kostnaderna

Trafikverket pekar på att det inte går att skjuta investeringarna i det nya signalsystemet framför sig utan att det blir dyrare i slutändan. Men infrastrukturministern försvarar beslutet att mer än halvera budgeten relativt begäran. ”Man får rätta mun efter matsäck.”

”ERTMS är viktigt och jag ifrågasätter inte alls implementeringen, men det får inte kosta hur mycket som helst”, menar Infrastrukturministern. <br>
”ERTMS är viktigt och jag ifrågasätter inte alls implementeringen, men det får inte kosta hur mycket som helst”, menar Infrastrukturministern.
Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet
Jacob Hederos

Trafikverket beskriver de begärda investeringarna i ERTMS som ”den enskilt största och viktigaste satsningen” på järnvägssidan. Vad får dig att dra andra slutsatser?

– Det gör jag inte. Jag tror att det är väldigt viktigt att investera i ERTMS, det är ett signalsystem som kommer att höja punktligheten och effektiviseringen. Dessutom är vi överens inom EU. Även om få länder tror att 2030 kommer att räcka, utan att det blir det senare, så finns det en stark uppslutning bakom en effektivisering av hela EU:s järnvägssystem, säger Tomas Eneroth till Altinget.

{{toplink}}
Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
Läs också

0:000:00