Debatt

Dags att släppa prestigen, Andreas Carlson

Samsyn över blockgränserna är viktigt. Därför förslår vi – i riksdagens opposition – att en infrastrukturberedning införs. Så släpp prestigen, regeringen. Sverige är värt mer. Det skriver oppositionens ledamöter i trafikutskottet. 

”Sverige är värd mer än tvära kast i infrastrukturplaneringen, det behövs långsiktiga förutsättningar”, skriver debattörerna.
”Sverige är värd mer än tvära kast i infrastrukturplaneringen, det behövs långsiktiga förutsättningar”, skriver debattörerna.Foto: Riksdagen, Lars Schröder/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Transportbranschens budskap till politiken är tydlig, branschen vill ha långsiktiga förutsättningar. Branschen vill veta att lagt kort ligger, att utpekade infrastruktursatsningar blir av för att människor, industrier och företag ska ha möjlighet att framtidsplanerna och göra investeringar, så att hela Sverige kan leva.

Politiken har tyvärr svikit transportbranschen men också stora delar av Sverige genom att göra tvära vändningar i nationellt viktiga frågor.

Samtliga skribenter

Gunilla Svantorp (S)
Trafikpolitisk talesperson

Linda Snecker (V)
Trafikpolitisk talesperson

Ulrika Heie (C)
Trafikpolitisk talesperson

Linus Lakso (MP)
Trafikpolitisk talesperson

Sverige är värd mer än tvära kast 

Senast var det Tidöpartierna som stoppade byggandet av järnvägens nya stambanor. Miljardinvesteringar av kommuner har redan har skett längs med stråken med markförberedelser och planering av nya resecentrum. Arbetsmarknadsregioner skulle kunna växa och företag utvecklas. Nu blir det inga nya stambanor, det är synd och något Sverige skulle behöva.

Sverige är värd mer än tvära kast i infrastrukturplaneringen, det behövs långsiktiga förutsättningar. Därför behöver planeringen förändras och politiken komma överens, även efter att färgen på regeringar byts ut.

Vi sträcker nu ut vår hand till regeringen och infrastrukturministern, släpp prestigen och se bortom mandatperiodens början och slut.

Försvarsberedningen har lämnat in sin totalförsvarsrapport, en rapport som alla partier i sin helhet står bakom. Det ger Försvarsmakten och en stor rad myndigheter långsiktighet och trygghet i att bygga Sverige robust och starkt.

Därför föreslår vi i riksdagens opposition att det införs en infrastrukturberedning, där vi i politiken kan komma överens om infrastruktursatsningar. Långsiktighet och samsyn över blockgränserna är viktigt.

Altingets gratis nyhetsbrev

Sträcker ut handen 

I infrastrukturberedningen skulle riksdagens partier arbeta tillsammans och möta branschens aktörer och ta del av utmaningar och möjligheter, precis som Försvarsberedningen gör. Det skulle ge Trafikverket och en stor rad andra myndigheter en tydlighet och transportbranschen en långsiktighet. Det skulle ge bättre förutsättningar att anpassa infrastrukturen efter Natos efterfrågan.

Sverige har sällan haft en majoritetsregering, det hänger ofta på ett par röster i riksdagens kammare. Detsamma gäller sittande moderatledda regering där tre röster i riksdagen avgör om Sverige får nybyggd järnväg eller inte.

På sättet infrastrukturen planeras i dag sviks Sverige när den tunga industrins behov av järnväg anses olönsam, arbetsmarknadsregionernas utveckling negligeras och transportslag ställs mot varandra.

Vi sträcker nu ut vår hand till regeringen och infrastrukturministern, släpp prestigen och se bortom mandatperiodens början och slut. Se till att vi bygger Sveriges infrastruktur stark och robust för en grön och hållbar framtid.

Nämnda personer

Andreas Carlson

Infrastruktur- och bostadsminister (KD), ledamot i partistyrelsen
Fristående kurser i kommunikation, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, fristående kurs i juridik, Lunds universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024