Debatt

Byggföretagen: Ta inte rent vatten och fungerande avlopp för givet

Sveriges infrastruktur för dricksvatten och avlopp är underfinansierad och börjar bli föråldrad. Enligt organisationen Svenskt vatten växer skulden med 10 miljarder per år. Det är dags att ta frågan på allvar – och inse att rent vatten och fungerande avlopp inte kommer naturligt. Det skriver Anders Gärdsmark, Mia Adelöf och Anders Fredriksson vid Byggföretagen. 

”Samtidigt är betydande delar av VA-nätet byggt under 1950-, 60- och 70-talen”, skriver Byggföretagen.
”Samtidigt är betydande delar av VA-nätet byggt under 1950-, 60- och 70-talen”, skriver Byggföretagen.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Kommunala vatten- och avloppsanläggningar försörjer nio av tio invånare i Sverige. Samtidigt är betydande delar av VA-nätet byggt under 1950-, 60- och 70-talen. Det innebär att en stor del av VA-nätet närmar sig sin tekniska livslängd och måste rustas för att klara befolkningsökning och klimatförändringar.

Tillgången till rent och hälsosamt vatten är grundläggande för ett fungerande samhälle. Men vatten är ingen oändlig resurs.

Samtliga skribenter

Anders Gärdsmark
Regionchef, Byggföretagen

Mia Adelöf
Bransch- och föreningsansvarig, Byggföretagen

Anders Fredriksson
Bransch- och föreningsansvarig, Byggföretagen

Resurserna är inte tillräckliga 

Växande befolkningar och ett förändrat klimat ställer allt fler krav på vattenförsörjningen. Leveranssäkerheten av vatten påverkas av yttre faktorer som torka och kraftiga regn. Konkurrens mellan exempelvis jordbruk, industri och bostadsbyggande bidrar också till att skapa en ökad osäkerhet kring den framtida vattenförsörjningen.

Samtidigt går ledningsförnyelse, ny- och ombyggnad av reningsverk, byggande av vattenverk och utbyggnad av vattenledningar trögt.  I rapporten ”Investeringsbehov och framtida kostnader för kommunalt vatten och avlopp – en analys av investeringsbehov 2022-2040”, framtagen av Branschorganisationen Svenskt vatten, står det klart att resurserna som i dag avsätts inte är tillräckliga.

Det innebär en årligt återkommande underinvestering på cirka 10 miljarder kronor och en växande investeringsskuld.

Svenskt vatten menar att Sveriges infrastruktur för dricksvatten och avlopp, VA, har ett årligt investeringsbehov på 31 miljarder kronor. Men den årliga investeringstakten ligger runt 20 miljarder. Det innebär en årligt återkommande underinvestering på cirka 10 miljarder kronor och en växande investeringsskuld.

Växande investeringsskuld

Den 15 mars arrangeras Byggföretagens årliga infrastrukturkonferens i Ljungby. Årets tema är vattenförsörjning. Medverkar gör representanter från kommun- och riksdagspolitiken, bransch- och branschorganisationer.

Under dagen kommer medverkande att diskutera varför VA-skulden har uppstått och hur den tillåts att ackumuleras. Men redan nu står det klart att åtgärder krävs för att framtidssäkra vattenförsörjningen.  

  • Ökad finansiering

Kostnader för vatten och avlopp finansieras inte med skatten, utan med avgifter och taxor. Därför behöver kommunernas finansieringsmöjligheter öka för att säkerställa den långsiktiga kvaliteten på VA-näten, oavsett om det sker via statliga stöd, utökad taxa eller andra källor. 

  • Bättre framförhållning

Många kommuner behöver en bättre framförhållning i sitt VA-arbete. Lyft VA-frågornas betydelse i planprocessen. Kostnaderna att hantera till exempel översvämningsskador är väsentligt högre än kostnaden för de förebyggande åtgärderna

  • Säkerställ kompetensförsörjningen

I dag råder brist på personal inom VA-avdelningarna och hos utförande entreprenörer. Här behövs gemensamma krafttag hos kommuner, hos skolor och hos branschen för att öka yrkenas attraktionskraft.

Vatten är en grundförutsättning för våra liv – men rent vatten och fungerande avlopp är inget vi ska ta för givet.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024