Parlamentariker avgår efter sexanklagelser

Den tyske gröna EU-parlamentarikern Malte Gallée, 30, avgår efter att ha anklagats för närmanden och oönskad beröring, det rapporterar tidningen Politico.

Albin Bohlin

Över ett dussin av Malte Gallées partimedarbetare berättade anonymt i en tysk tidning om hur han har närmat sig dem och rört vid dem på ett oönskat sätt. Rykten om den unge parlamentarikerns olämpliga uppförande har spridits i cirka två år och nu riktas kritik mot hans partigrupp De gröna för att ha reagerat för långsamt.

De gröna tar, i ett ställningstagande på deras hemsida, avstånd från alla typer av sexuella trakasserier, men understryker även att det inte kan inledas någon utredning om det inte finns något formellt klagomål.

Malte Gallée skriver på sin hemsida att han är ”övertygad om att han inte har gjort sig skyldig till något” och att han är tillgänglig för frågor eftersom han ”inte har något att dölja”.

Han har sedan tidigare meddelat att han inte kandiderar i det stundande EU-valet, då på grund av ”personliga skäl”. Nu avgår han alltså helt, vilket han meddelade i slutet av förra veckan.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00