Om  
Sara Skyttedal
Jan Emanuel

Över 370 namn på Folklistan – lokala politiker blir vildar

377 personer har hittills meddelat att de ställer upp i EU-valet för Sara Skyttedals och Jan Emanuels nystartade Folklistan. I Åtvidaberg har KD:s partigrupp bytt sida och ledamöterna blir politiska vildar i kommunfullmäktige.

Efter att ha lämnat Kristdemokraterna startade Sara Skyttedal och den tidigare S-politikern Jan Emanuel det nya partiet Folklistan.
Efter att ha lämnat Kristdemokraterna startade Sara Skyttedal och den tidigare S-politikern Jan Emanuel det nya partiet Folklistan.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT
Miranda Olsson

Det var i början av förra veckan som EU-parlamentarikern Sara Skyttedal och socialdemokraten Jan Emanuel lanserade Folklistan. Partiet ställer upp i EU-valet i juni med Jan Emanuel som förstanamn men har också uppmuntrat fler att ansluta sig.

Det har också skett.

Listan har successivt växt sedan lanseringen. På torsdagsförmiddagen har 377 personer meddelat Valmyndigheten att de kandiderar, visar Altingets sammanställning. 

Folklistans toppnamn
  1. Jan Emanuel, entreprenör och opinionsbildare.
  2. Sara Skyttedal, EU-parlamentariker
  3. Hans Palo, tidigare socialdemokrat från Övertorneå.
  4. Amilia Stapelfeldt, opinionsbildare och influencer.
  5. Peter Söderlund, tidigare partistyrelseledamot för MP.
  6. Håkan Wretsell, tidigare aktiv för KD i Vellinge kommun
     

Skyttedal och Emanuel har själv presenterat partiets sex toppnamn. Med på listan finns också flera kommunpolitiker som bytt parti. I Åtvidaberg har hela KD:s partigrupp valt att lämna och ansluta sig till Folklistan, rapporterar Corren. Kommunfullmäktige får därmed två politiska vildar.

SVT har tidigare rapporterat om att flera på listan har dömts för olika typer av brott, bland annat penningtvätt, grovt rattfylleri och narkotikabrott.

Läs också

Nämnda personer

Sara Skyttedal

Europaparlamentariker (–), kandidat till Europaparlamentet (Folklistan)
Studier i statsvetenskap och nationalekonomi (Stockholms uni.)

Jan Emanuel

Medgrundare Folklistan, entreprenör

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00