Ny valomgång väntas trots seger för grekiska premiärministern

Kyriakos Mitsotakis konservativa parti Ny demokrati fick flest röster i söndagens parlamentsval. Nya valregler innebär dock att partiet antingen måste bilda en koalitionsregering eller gå in i en andra valomgång för att behålla makten.

Kyriakos Mitsotakis ser ut att få ytterligare en mandatperiod som premiärminister i Grekland. Men först väntar en ny valomgång, om han inte lyckas bilda en koalition.
Kyriakos Mitsotakis ser ut att få ytterligare en mandatperiod som premiärminister i Grekland. Men först väntar en ny valomgång, om han inte lyckas bilda en koalition.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis beskriver söndagens val som en ”politisk jordbävning” efter att hans parti Ny demokrati fick 40,8 procent av rösterna.

Det skriver DR efter att mer än 99 procent av rösterna hade räknats på måndagsmorgonen.

Ny demokrati fick mer än dubbelt så stor andel av rösterna som det näst största partiet, vänsterpartiet Syriza, som fick 20,1 procent av rösterna. Men den stora andelen röster räcker inte för att säkra regeringsmakten.

Ny valomgång?

Kyriakos Mitsotakis och de konservativa står nu inför valet att bilda en koalitionsregering eller utlysa nyval i hopp om att vinna de sista platserna de behöver för att säkra en absolut majoritet.

Ny demokrati har vunnit 146 platser i parlamentet, vilket är fem för lite för den nödvändiga majoriteten. Nu har partiet tre dagar på sig att hitta en regeringspartner, om det inte ska bli en andra valomgång.

Mycket tyder dock på att grekerna kommer att gå till valurnorna igen redan nästa månad. Valreglerna innebär nämligen att det parti som får flest röster i den andra omgången tilldelas ytterligare 50 platser i parlamentet. De konservativa skulle därför ha goda chanser att säkra en solid majoritet.

Artikeln är översatt från Altinget.dk.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00