Johan Floderus är tillbaka i Sverige

EU-tjänstemannen Johan Floderus greps i Iran 2022 och har suttit fängslad misstänkt för spioneri. Under lördagskvällen var han åter i Sverige efter en utväxling mot den livstidsdömde folkrättsbrottslingen Hamid Noury.

Under lördagskvällen efter nästan 800 dagar i iranskt fängelse. 
Under lördagskvällen efter nästan 800 dagar i iranskt fängelse. Foto: Tom Samuelsson/Regeringskansliet
Albin Bohlin

Det var under en semesterresa i april 2022 som EU-tjänstemannen Johan Floderus greps i Iran, misstänkt för israeliskt spioneri. Han arbetade då med biståndsfrågor på EU:s utrikestjänst, efter att tidigare varit anställd hos svenska EU-kommissionären Ylva Johanssons kabinett.

Åklagaren har yrkat på att han skulle dömas till döden.

Under lördagen ägde en fångutväxling rum i Oman där Johan Floderus och svensk-iraniern Saeed Azizi utväxlades mot Hamid Noury. Noury fängslades i Sverige 2019 och dömdes 2022 till livstids fängelse för sin roll i avrättningen av vad Amnesty uppskattar till 5 000 politiska fångar i Evinfängelset 1988.

– Att skydda och rädda svenska liv är för mig överordnat allting annat. Två personer som har upplevt helvetet på jorden fick äntligen återförenas med nära och kära. Jag tror inte att någon av oss fullt ut kan förstå vad de har varit med om, men jag tror att vi alla kan förstå familjernas glädje idag, säger statsminister Ulf Kristersson i ett pressmeddelande.

Det är fortfarande flera svenskar som är fängslade i Iran, bland annat forskaren Ahmadreza Djalali, som greps i Iran 2016 och som dömdes till döden. Enligt utrikesminister Tobias Billström (M) har Iran vägrat att erkänna honom som svensk medborgare, varför förhandlingar inte varit möjliga.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024