Om  
Anders Vistisen

Ytterhögergrupp utesluter AfD

Toppkandidatens Maximilian Krahs uttalanden innebär att Alternativ för Tyskland nu har kastats ut ur gruppen Identitet och demokrati i EU-parlamentet.

Uteslutningen kommer efter att toppkandidaten, Maximilian Krah, har gjort uttalanden som har uppfattats som stöd för nazister.
Uteslutningen kommer efter att toppkandidaten, Maximilian Krah, har gjort uttalanden som har uppfattats som stöd för nazister.Foto: Europaparlamentet

Alternativ för Tyskland (AfD) är inte längre en del av gruppen Identitet och demokrati (ID) i Europaparlamentet.

På torsdagen uppgav ID att partiet nu kastas ut.

ID, där bland annat franska Marine Le Pens Nationell samling och Dansk folkeparti – men inget svenskt parti – ingår, förklarar att anledningen till uteslutningen är att gruppen inte vill förknippas med händelser som rör Maximilian Krah, AfD:s toppkandidat till Europaparlamentet.

Uteslutningen kommer efter att toppkandidaten nyligen har fått mycket negativ publicitet. Bland annat greps en av Maximilian Krahs anställda på kontoret i Bryssel tidigare denna månad och misstänks vara spion för Kina.

Maximilian Krah har också gjort uttalanden som har uppfattats som stöd för nazister, när han sade till den italienska tidningen La Repubblica att han ”aldrig kommer att säga att varje man som bär SS-uniform automatiskt är en brottsling”.

Tidigare i veckan meddelade Marine Le Pen att hon inte ville sitta i samma grupp som AfD efter valet. 

Dansk folkepartis EU-parlamentariker, tillika ID:s toppkandidat till posten som EU-kommissionens nästa ordförande, Anders Vistisen, kritiserar AfD.

– Det finns en total enighet i gruppen om att Maximilian Krah har gått långt över gränsen när det gäller medlemskap för oss. Det är därför vi har ställt tyskarna framför dörren och sagt att de måste kasta ut de extremistiska elementen. En röd linje har dragits, säger Anders Vistisen enligt danska TV 2.

Uteslutningen av AfD träder i kraft omedelbart.

Artikeln är översatt från Altinget.dk.

Läs också

Nämnda personer

Anders Vistisen

Spetskandidat till Europa-Parlamentet, MEP (Dansk Folkeparti),
jur.kand (Aarhus Uni. 2013)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00