Veckan i EU: Omstritt skogsmöte, G7-träff i Japan och arbetsmiljö under lupp i Stockholm

Det är ministertätt i Bryssel i början av veckan med både ekonomi, idrott och kultur på ministerrådets dagordning. I Stockholm hålls högnivåmöte om arbetsmiljö och i slutet av veckan vänds unionens blickar mot den internationella scenen när EU deltar på G7-mötet i Japan.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M), EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och kommissionären med ansvar för sysselsättning och sociala rättigheter Nicolas Schmit.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M), EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och kommissionären med ansvar för sysselsättning och sociala rättigheter Nicolas Schmit.Foto: Lars Schröder/TT, Mary Altaffer, Caisa Rasmussen/TT

Måndag 15 maj

Veckan inleds med flera ministermöten i Bryssel. Euroområdets finansministrar öppnar dörren till sin klubb för länder utanför den gemensamma valutan under delar av sitt månadsmöte. Bankunionen, kapitalmarknadsunionen och digitala valutor står på dagordningen.

EU-ländernas ministrar med ansvar för idrott och ungdom ska bland annat diskutera hur ungdomar bättre kan inkluderas i EU:s beslutsprocesser. De kommer också att titta på hur länder är representerade i World Anti-Doping Agency och prata med den ukrainska idrottsministern om de mänskliga rättigheternas roll vid stora idrottsevenemang. Socialminister Jakob Forssmed (KD) leder mötet.

EU-kommissionär med ansvar för sysselsättning och sociala rättigheter, Nicolas Schmit, kommer till Stockholm för att delta i ett högnivåmöte om arbetsmiljö. Evenemanget samlar nyckelaktörer inom området och ska granska framstegen inom en del av EU:s arbete för hälsa och säkerhet på arbetsplatsen.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00