Veckan i EU: Busch leder energirådet, EP röstar om löner och valrysare för Sanna Marin

Mål för grön energi kan antas i veckan. Även EU:s migrationspolitik väntas ta kliv framåt. I riksdagen granskas EU:s polissamarbete, H.M. Drottning Silvia gästar traffickingkonferens och sanningens minut för Finlands statsminister Sanna Marin.

Ebba Busch ska leda energirådsmöte, drottningen gästar anti trafficking-konferens och Sanna Marin kan få ett rysarval.
Ebba Busch ska leda energirådsmöte, drottningen gästar anti trafficking-konferens och Sanna Marin kan få ett rysarval.Foto: Jonas Ekströmer, Pontus Lundahl/TT, Michael Probst/AP Photo
Rikke Albrechtsen

Måndag 27 mars

Veckan inleds med energipolitik och slutförhandlingar mellan medlemsländerna och parlamentet om nya regler som ska ge fler laddstationer och annan infrastruktur för det som på EU-språk kallas ”alternativa bränslen”.

Samma dag ska de 27 ländernas EU-ambassadörer försöka lösa det sista i ett annars antaget förslag om att fasa ut förbränningsmotorer till 2035. Förslaget hade strandat efter att Tyskland med flera plötsligt dragit i handbromsen, men på lördagen rapporterade EU:s klimatchef Frans Timmermans om vit rök i samtalen, vilket banar väg för de nya reglerna.

I Stockholm hålls ett möte i Sveriges riksdag med the Joint Parliamentary Scrutiny Group on Europol – JPSG Europol, det vill säga den grupp av förtroendevalda som inrättats för att hålla koll på vad EU:s polissamarbete, Europol, gör. I mötet deltar EU-kommissionär Ylva Johansson, Europolchefen Catherine De Bolle, justitieminister Gunnar Strömmer, polismästare Linda Staaf med flera.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00