Stödet för EU-medlemskap rekordhögt

Svenskar har aldrig tidigare varit så positivt inställda till medlemskapet i EU. Det gäller även bland vänsterväljarna som tidigare varit skeptiska, visar den nationella SOM-undersökningen.

68 procent av svenskarna är nu för det svenska EU-medlemskapet, en kraftig ökning sedan hösten 2021. Även förtroendet för kommissionen och parlamentet ökar.
68 procent av svenskarna är nu för det svenska EU-medlemskapet, en kraftig ökning sedan hösten 2021. Även förtroendet för kommissionen och parlamentet ökar.Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Miranda Olsson

När Sverige gick med i EU 1995 uppgav nära hälften i SOM-institutets nationella undersökning att de var emot ett svenskt EU-medlemskap.

Sedan dess har stödet för EU ökat och enligt den senaste undersökning framgår att endast var tionde svensk är emot medlemskapet.

Rekordmånga, 68 procent, är i stället för svenskt EU-medlemskap, en kraftig ökning sedan hösten 2021.

Altinget logoEU
Läs Altinget EU gratis 2023
Vi sätter fokus på EU-frågorna under Sveriges ordförandeskap 2023. Därför kan du läsa Altingets EU-nyhetsbrev gratis från januari till och med juni 2023. Läsningen avslutas därefter automatiskt och du behöver inte göra mer.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00