Teodorescu petar Skyttedal: ”Inget förankrat ännu”

Sara Skyttedal petas som förstanamn på Kristdemokraternas EU-lista efter att hon ska ha sökt kontakt med SD. Hon ska ha fått frågan under gårdagen och då även blivit medlem i partiet. Nu kommenterar KD-ministern och partistyrelseledamoten Erik Slottner uppgifterna.

Efter en strid mot David Lega under hösten vann Sara Skyttedal den interna omröstningen och fick toppa partiets valsedel inför årets val till Europaparlamentet. Nu petas hon från listan. 
Efter en strid mot David Lega under hösten vann Sara Skyttedal den interna omröstningen och fick toppa partiets valsedel inför årets val till Europaparlamentet. Nu petas hon från listan. Foto: Johan Nilsson/TT
Rebecka PrahlLinda BerglundMiranda Olsson

Alice Teodorescu Måwe toppar Kristdemokraternas lista inför EU-valet, rapporterar SVT. Vi en pressträff uppger Teodorescu att hon fick frågan om att en kandidatur under gårdagen och att hon också då blev medlem i partiet. 

När hon nu sätts överst på listan petas EU-parlamentarikern Sara Skyttedal som förstanamn.

Partiet har tappat förtroende för Skyttedal, enligt partisekreterare Liza-Maria Norlin.

”Bakgrunden är att det har kommit till vår kännedom att hon har sökt möjligheter till uppdrag hos ett annat parti. Hon har därutöver redogjort för agerandet på ett sätt som gör att det inte längre finns förtroende”, säger Liza-Maria Norlin i ett mejl till TT.

Även partiledare Ebba Busch kommenterade beskedet på fredagsförmiddagen och säger att de fick informationen efter att partifullmäktige fattades beslut om EU-listan i oktober.

– Jag konstaterar att förtroendet är förbrukat för henne som toppkandidat, säger hon.

Skyttedal skriver i ett inlägg på sociala medier att hon kommer berätta vad som hänt ”med mina ord, men inte i dag”.

Ministern: ”Mer än en fika”

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Skyttedal ha haft kontakt med Sverigedemokraterna. Civilminister Erik Slottner (KD) vill inte gå närmare in på hur kontakten sett ut.

– Det är mer än en fika, så mycket kan jag säga, säger han till Altinget.

Han säger även att det är partistyrelsen som fattat beslutet, men understryker att Alice Teodorescu Måwe nu själv har ett viktigt uppdrag framför sig.

– Hon måste också förankra sig och berätta varför hon är en bra kandidat.

– Jag är övertygad om att hon kommer bli en mycket bra ersättare till Sara Skyttedal.

EU-vallistan fastställdes av partifullmäktige i oktober. Nu kommer ett nytt möte hållas den 16 februari. 

– Det kommer att kallas till ett extra partifullmäktige i februari som ska ta beslut om nytt toppnamn. Därmed är inget förankrat ännu, utan förslaget gällande Teodorescu Måwe kommer från valberedningen, säger riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson till Altinget.

Uppgifter: Ville bli SD-toppnamn

Enligt Expressen ska Skyttedal ha velat bli partiets toppnamn i EU-valet. SD:s stabschef Linus Bylund vill inte kommentera uppgifterna.

”Oavsett vilken person det gäller så skulle jag inte kommentera huruvida någon enskild människa har kontaktat någon i vårt parti. Man ska kunna prata med oss utan att bli röjd i media”, skriver Bylund till SvD.

Striden om listan

Skyttedal drog i september tillbaka sin kandidatur när hon fick veta att kollegan i EU-parlamentet, David Lega, skulle toppa partiets valsedel. Men efter att fullmäktige sagt sitt utsågs till slut Sara Skyttedal till förstanamn.

– Jag är enormt tacksam och ödmjuk inför det förtroende som jag har fått från Kristdemokraternas partifullmäktige i dag, att få fortsätta leda Kristdemokraterna under Europaparlamentsvalet nästa år, sade Sara Skyttedal .

Vi pressträffen uppger Teodorescu Måwe att hon avslutat alla övriga uppdrag. Inklusive sitt uppdrag för SVT och programmet ”Teodorescu & Suhonen”.

Läs också

Nämnda personer

Alice Teodorescu Måwe

Kandidat (KD) till Europaparlamentet 2024
jur. kand (Lunds uni., 2008)

Sara Skyttedal

Europaparlamentariker (–), kandidat till Europaparlamentet (Folklistan)
Studier i statsvetenskap och nationalekonomi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00