Debatt

SD: EU:s toppstyrning förstör för svenska bönder och skogsägare

EU vill bestämma över vårt jordbruk och skogsbruk. Nu behöver vi försvara rätten att själva bestämma över vår mark och våra resurser. Det skriver riksdagsledamoten Beatrice Timgren (SD), kandidat till Europaparlamentsvalet.

Det är oacceptabelt att ett beslut i Europaparlamentet kan leda till så omfattande negativa konsekvenser för Sverige, skriver Beatrice Timgren (SD).
Det är oacceptabelt att ett beslut i Europaparlamentet kan leda till så omfattande negativa konsekvenser för Sverige, skriver Beatrice Timgren (SD).Foto: Riksdagen/Fredrik Persson/TT
Beatrice Timgren
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Nyligen röstades naturåterställningslagen igenom i Europaparlamentet, ett beslut som riskerar att medföra betydande negativa konsekvenser för Sveriges jordbrukare.

Svensk självförsörjning i fara

Vi, Sverigedemokraterna, stod fasta i vårt beslut att rösta nej till detta förslag, inte bara för att skydda våra jordbrukares rättigheter utan även för att värna om Sveriges självförsörjning och suveränitet. Detta är ett skolexempel på hur toppstyrd lagstiftning från EU kan ha förödande effekter på nationell nivå, vilket understryker vikten av att ha rätt representation i Europaparlamentet.

Förslaget om naturåterställning låter visserligen ädelt vid en första anblick – vem vill inte värna om den biologiska mångfalden och restaurera ekosystem? Men djävulen sitter i detaljerna. I praktiken innebär förslaget att ungefär 2,5 miljoner hektar naturskog i Sverige ska återskapas, med ytterligare en miljon hektar som sannolikt behöver skyddas. Konsekvenserna? Enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF) en kostnad på omkring 350 miljarder kronor i ersättning till skogsägare fram till 2050, en förlust av produktiv mark, och en allvarlig inskränkning i äganderätten.

Ohållbar position

Det är oacceptabelt att ett beslut i Europaparlamentet kan leda till så omfattande negativa konsekvenser för Sverige, ett land som redan i dag rapporterar statusen för våra naturtyper på ett annat sätt än övriga EU. Vår unika position och behov av att anpassa lagstiftningen efter lokala förhållanden ignorerades i detta fall, vilket lämnar oss sårbara.

Vi måste ställa oss frågan: Vad ska vi leva av i framtiden? Ska vi förlita oss på import av all vår mat och därmed göra oss beroende av andra länder? Det är en ohållbar position, särskilt i ett Europa som blir alltmer oroligt. Vi behöver öka vår beredskap och förmåga att producera livsmedel inom våra egna gränser, inte begränsa den.

Det är dags att Sverige och andra EU-länder tar ställning mot toppstyrda förslag som inte bara innebär ekonomiska bördor för våra bönder utan även hotar vår nationella säkerhet och självförsörjning.

Denna lagstiftning är ytterligare ett exempel på varför det är av yttersta vikt vilka vi har som representanter i Europaparlamentet. Det är dags att Sverige och andra EU-länder tar ställning mot toppstyrda förslag som inte bara innebär ekonomiska bördor för våra bönder utan även hotar vår nationella säkerhet och självförsörjning. Vi behöver en politik som fokuserar på framtidens behov, inte på att återskapa det förflutna.

Toppstyrda förslag

Vi förespråkar lokalt anpassade lösningar framför generell toppstyrning. Vi delar det övergripande syftet med förslaget – att främja biologisk mångfald i Europa – men vi måste hitta en balans som inte äventyrar vårt jordbruk och skogsbruk. Nu är det dags att agera, att försvara Sveriges rätt att själv bestämma över vår mark och våra resurser. Sveriges framtid och självförsörjning står på spel.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00