Så balanserar SD swexitretorik och Tidösamarbete

När Sverigedemokraterna på fredagen antog nya principer för EU-politik, så var det förmodligen en medveten strategi att låta ordet swexit frekvent flyga genom luften. Texten de antog säger däremot att de inte driver frågan om utträde.

EU-parlamentarikern Charlie Weimers kritiserar maktöverföringen till Bryssel.<br>
EU-parlamentarikern Charlie Weimers kritiserar maktöverföringen till Bryssel.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Anders Gustafsson

VÄSTERÅS. Första punkten i partistyrelsens antagna förslag säger:

”Sverigedemokraterna accepterar i nuläget Sveriges medlemskap av den Europeiska unionen och driver inte aktivt frågan om utträde men föreslår en omfattande och oberoende utvärdering av Sveriges EU-medlemskap.”

Tidösamarbete hade försvårats

Notera skrivningen ”i nuläget”. Hade de fått till en swexitomröstning i dag, så hade de med stor säkerhet förlorat.

Medan SD värnar sin identitet som Sveriges mest EU-kritiska parti, så är man numera också regeringsunderlag – med ambitionen att sitta i regering framöver. Hade Johan Karlsson från Emmaboda fått gehör för sin motion ”Driv frågan om EU-utträde”, så hade det inneburit problem för samarbetet med regeringspartierna M-KD-L.

Martin Kinnunen, som bland annat är ledamot i EU-nämnden, säger till Altinget att fredagens beslut inte ändrar någonting för samarbetet med de övriga Tidöpartierna.

Men ett beslut om att driva frågan om utträde hade gjort det?

– Regeringens företrädare gillar inte tanken på att delar av regeringsunderlaget här och nu driver ett utträde ur EU, det tror jag inte, säger han.

Partiets europaparlamentariker Charlie Weimers var från talarstolen väldigt kritisk mot en ökad maktöverföring till EU.

Efter ditt tal i dag handlar en del rubriker om swexit, men det konkreta i ert nya program är väl förslaget om en utvärdering?

– En utvärdering skulle mycket väl kunna bli fallet, om valresultatet går Sverigedemokraternas väg. Att de stora partierna ges anledning att reflektera över sin egen politik. Då får vi en ny spelplan i svensk Europapolitik, säger Charlie Weimers till Altinget.

Om det hade hållits en swexitomröstning i dag så skulle ni väl förlora den?

– Ja, vi respekterar ju folkviljan och det finns ingen stark drivkraft för en swexit i nuläget. Vi vill i stället ändra den svenska linjen inom ramen för vårt medlemskap, så att vi exempelvis ger mycket tuffare förhandlingsmandat åt våra representanter i Bryssel, att den svenska regeringen är beredd att hota med veto i förhandlingarna om långtidsbudgeten och att vi börjar agera som britterna alltid brukade agera.

Folkomröstningslås

Principernas punkt 4b, säger att partiet på alla nivåer ska stoppa förflyttningen av beslutsmakt till EU genom att ”driva kravet på att en folkomröstning ska föregå framtida riksdagsbeslut om att flytta ytterligare maktbefogenheter från nationell till EU-nivå”. Martin Kinnunen kallar det för ett folkomröstningslås.

– Här och nu ser vi att striden för svenskt självbestämmande står vid förslagen på fördragsförändringar, på att förändra röstningsförfarandet till rådet, på att förändra valet till Europaparlamentet, säger han.

Utvidgning vs veto

Utvidgningsfrågan kommer att ha en framskjuten plats framöver, närmast på toppmötet i december. Statsminister Ulf Kristersson sade nyligen i regeringens EU-deklaration att man stödjer EU-kommissionens förslag att inleda medlemsförhandlingar med Ukraina efter årsskiftet. Och om EU ska kunna absorbera kandidatländerna så är det svårt att se hur det ska gå till utan att medlemsländerna ger upp något.

Både L och MP sade vid sina partikongresser förra helgen att man bör ta bort vetorätten i utvidgningsfrågan. I veckan klubbade Europaparlamentet igenom en uppmaning om att slopa vetorätten på nästan alla politikområden.

Tobias Andersson, medlem i partistyrelsen och ordförande i näringsutskottet:

– Vi har sett en negativ utveckling i EU de senaste åren, i stället för att lyssna på den frustration som föranledde brexit så har kommissionen fortsatt öka takten i överstatligheten. Därför är det viktigt att vi Sverigedemokrater står fast vid den EU-kritik som vi har vädrat länge, säger han till Altinget.

Har inte EU visat under kriserna hur viktigt det är när vi behöver lösa problem gemensamt?

– Det går att diskutera hur bra EU har varit för att lösa logistiken under covid, där frihandeln inte var ett faktum när det behövdes som mest. Men vår kritik gäller främst överstatligheten, säger han.

Nämnda personer

Charlie Weimers

Europaparlamentariker (SD)
fil. kand. statsvetenskap (Karlstads uni., 2007)

Martin Kinnunen

Riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen, miljöpolitisk talesperson
fil.kand i nationalekonomi (Stockholms uni.)

Tobias Andersson

Riksdagsledamot (SD), ordförande i näringsutskottet, ledamot i partistyrelsen, näringspolitisk talesperson
Företagsekonom (Handelshögskolan i Göteborg)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00