Ny svensk parlamentariker: “Ensam är inte stark”

NYKOMLING. Aleksander Gabelic (S) blir ny svensk ledamot av Europaparlamentet. Han vill att EU-frågorna uppmärksammas mer och tycker att EU har en viktig roll att spela också internationellt.

Altinget har intervjuat den nya svenska europaparlamentarikern Aleksander Gabelic.

När den svenska europaparlamentarikern Jens Nilsson (S) gick bort efter en kort tids sjukdom i mars blev en socialdemokratisk plats i Europaparlamentet tom. Den platsen fylls nu av ordföranden för svenska FN-förbundet Aleksander Gabelic (S).

– Jag blev väldigt ställd och det var tragiskt. Många tankar till Jens och hans familj. Jag kan bara säga att jag ödmjukt ska göra mitt bästa för att fortsätta hans arbete, säger Gabelic till Altinget.

Läs också: Europaparlamentarikern Jens Nilsson (S) död

Aleksander Gabelic är sedan år 2000 ordförande i svenska FN-förbundet. Det uppdraget lämnar han vid kongressen i juni. Åren 2006-2010 var han också riksdagsledamot och ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet. Erfarenheterna från dessa uppdrag tar han med sig ned till Bryssel.

– Jag tar med mig mitt mångåriga internationella arbete, nätverk och kontakter. Jag har både en nationell koppling men också den här FN-kopplingen. Och samarbete mellan EU och FN känns väldigt viktigt, säger han.

Och även om Gabelic beklagar omständigheterna ser han fram emot att bli europaparlamentariker.

– Det känns väldigt roligt. Med stor ödmjukhet och stort engagemang kommer jag gå in i det här. Det är något jag kanske innerst inne har drömt om, säger han.

EU-vän

Exakt vilka delar av Jens Nilssons arbete som Aleksander Gabelic ska ta över är ännu inte klart. Men troligen kommer han att bli representant i åtminstone något av utskotten som Jens Nilsson satt i. Vad som däremot redan står klart är att Europaparlamentet får en ny EU-positiv parlamentariker.

– Jag har alltid varit en EU-vän och en vän av internationellt samarbete. Jag ser EU som en viktig aktör för att skapa utveckling i Europa men också en aktör som kan påverka andra delar av världen, säger han.

Samtidigt medger han att det finns saker inom EU-samarbetet som behöver förbättras.

– Det finns saker man borde rationalisera och ställa tydligare krav på både när det gäller ekonomiska resurser och byråkratin exempelvis inom biståndsområdet.

Ensam är inte stark

På flera områden tycker Gabelic att EU har en väldigt viktig roll att fylla. Som exempel nämner han handelsfrågor, mänskliga rättigheter och demokratifrågor.

– Även om kan ha kritiska synpunkter på EU är det fortfarande så att ensam är inte stark. Man har bättre förutsättningar att klara stora frågor som ligger inom ramen för EU-samarbetet. Det finns ingen väg framåt att alla länder ska klara sig på egen hand, säger han.

Storbritanniens val att lämna EU beklagar han. Samtidigt tror han att när effekterna av utträdet kommer stå klara, kommer det göra att människor inser fördelarna med att vara med i unionen.

– Då kommer fler att tänka “oj då, det där vill vi inte vara med om”. Då kommer vi att våga tala om vad vi tycker är positivt och vad som kan bli bättre.

Vill jobba för bättre EU-bild i Sverige

Mer än hälften av alla punkter på en kommunfullmäktiges dagordning handlar om EU. Trots det finns fortfarande en tendens att EU-frågor behandlas som utrikespolitik snarare än inrikespolitik. Bland de svenska riksdagspartierna menar en majoritet att det inte går att vinna val på EU-frågor.

Läs också: Majoritet av partierna: Det går inte att vinna val i Sverige på EU-frågor

Aleksander Gabelic ser som en viktig del av sitt uppdrag att verka för att sprida kunskap och väcka intresse för EU-frågor också på hemmaplan.

– Europafrågorna har ibland hamnar vid sidan om. Man behöver förankra det bättre. Jag ska försöka att bidra med några halmstrån till att upplysa om EU:s arbete och parlamentets roll genom att träffa medborgare hemma och också återkoppla vad som händer i Bryssel, säger han.

Gabelic tycker också att svenska politiker hemma i Sverige måste bli bättre på att lyfta frågorna.

– Man måste ha politiska företrädare på nationell nivå som agerar utifrån att Sverige är en del av Europa.

Vill jobba i Jens Nilssons anda

För Aleksander Gabelic kom beskedet om Jens Nilssons bortgång som en chock. Han minns Jens Nilsson med värme och vill arbeta i hans anda.

– Han var en väldigt fin person, en folkrörelsemänniska och en stor internationalist även om han vurmade för regionerna och sin del av Sverige. Jag vill fortsätta hans arbete för Sverige, Europa och världen, säger han.

Forrige artikel Parlamentariker riktar kritik mot förlängda gränskontroller Parlamentariker riktar kritik mot förlängda gränskontroller Næste artikel Historiskt avtal sätter sjöfarten på kurs mot Paris Historiskt avtal sätter sjöfarten på kurs mot Paris