Debatt

MP måste ge upp motståndet mot teknisk utveckling

När Moderaterna ser möjligheter och vill hitta vägar framåt vill Miljöpartiet göra det motsatta. Det är inte genom hålla fast vid gammal teknik som vi ställer om europeisk livsmedelsproduktion. Vägen fram måste vara innovation och forskning, skriver Jessica Polfjärd, europaparlamentariker (M).

Vi uppmanar och hoppas att Miljöpartiet kan ge upp sitt förlegade motstånd mot ny teknik. Det skulle alla tjäna på – såväl konsumenter och lantbrukare som klimatet. Det skriver debattören.
Vi uppmanar och hoppas att Miljöpartiet kan ge upp sitt förlegade motstånd mot ny teknik. Det skulle alla tjäna på – såväl konsumenter och lantbrukare som klimatet. Det skriver debattören.Foto: TT/Pressbild/Montage
Jessica Polfjärd
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

För att EU:s ska klara sina miljö- och klimatmål för jordbruket måste vi odla mer effektivt. Samtidigt oroar sig våra lantbrukare över minskade skördar till följd av torka. Lantbruket står inför flera utmaningar och vi behöver använda alla till buds stående medel och använda ny teknik för att lösa problemen. Det sista året på den här mandatperioden i Europaparlamentet kan bli avgörande och det oroar att Miljöpartiet nu försöker sätta käppar i hjulet.

I sommar väntas EU-kommissionen presentera ett lagförslag för att ny växtförädlingsteknik ska kunna användas inom jordbruket. Växtförädling innebär i praktiken avel på växter för att de ska få nya och önskade egenskaper. Ett nytt förslag är mer än välkommet då det nuvarande regelverket är över tjugo år gammalt och helt missanpassat för den tekniska utvecklingen. Det har till och med EU-kommissionen själva konstaterat.

 Det är obegripligt att man så uppenbart motsätter sig ny teknik som har så stor potential.

Behovet av regelverk större än någonsin

EU-domstolen slog 2018 fast att växter som är resultatet av ny växtförädlingsteknik ska regleras som genmodifierade grödor. Det innebär i praktiken ett förbud och behovet av ett nytt regelverk är större än någonsin.

Sedan dess har vi som tror på teknisk utveckling gång på gång uppmanat EU-kommissionen att presentera ett lagförslag som uppdaterar regelverket. Även om det är under all kritik att vi efter fem år fortfarande inte sett något förslag är det välkommet att det snart ser ut att bli verklighet. Forskarvärlden är tydlig med att det behövs och flera medlemsländer har varit drivande i frågan. När vi i Europaparlamentet nu arbetar med förslag på hur vi tryggar EU:s livsmedelsförsörjning ber vi ännu en gång EU-kommissionen att gå fram med ett lagförslag. Någonting som däremot förvånar och upprör är Miljöpartiets motstånd i frågan.

Miljöpartiet försöker nämligen vattna ur förslaget och ta bort skrivningar om nya tekniker för växtförädling. Det är obegripligt att man så uppenbart motsätter sig ny teknik som har så stor potential.

Jordbruket kan revolutioneras

Upptäckten av Crispr/Cas9, den så kallade gensaxen, som belönades med nobelpriset i kemi har visat på hur ny växtförädlingsteknik kan revolutionerna jordbruket. Tekniken tillåter oss att ändra i organismers gener, utan att tillsätta nya, för att få specifika och önskade egenskaper. 

Det handlar till exempel om att få fram grödor med större skördar eller klarar torka bättre, två avgörande egenskaper i tider när lantbrukare oroar sig för sommarens torka och konsumenter drabbas av högre matpriser.

När Moderaterna ser möjligheter och vill hitta vägar framåt vill Miljöpartiet göra det motsatta. Det är inte genom hålla fast vid gammal teknik som vi ställer om europeisk livsmedelsproduktion. Vägen fram måste vara innovation och forskning. 

Stå upp för vetenskapen

Samtidigt som Europa är saktfärdigt med att uppdatera våra regelverk ser vi hur resten av världen går före. Exempelvis har Argentina fattat det kloka beslutet att inte särreglera grödor som är resultatet av nya växtförädlingstekniker. De gör i stället nämligen det enda rimliga: tittar på grödan och huruvida den är skadlig för människa och natur eller inte. Vill vi på allvar att Europa ska vara en kontinent som lockar investeringar i forskning och utveckling måste det också uppmuntras.

Moderaterna vill att både Sverige och EU ska stå upp för vetenskapen i alla lägen. Vi vill ha en politik som hjälper och möjliggör, inte motarbetar och är bakåtsträvande. Vi uppmanar och hoppas att Miljöpartiet kan ge upp sitt förlegade motstånd mot ny teknik. Det skulle alla tjäna på – såväl konsumenter och lantbrukare som klimatet. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00