Analys av 
Jojje Olsson

Macron vill distansera Europa från USA, men skapar splittring i EU

Det är jackpot för Kina när Emmanuel Macron upprepar glosor ur Pekings ordbok i syfte att öka avståndet till USA. Resultatet blir att han kastar Taiwan under bussen till fördel för ett mer självständigt Europa, skriver Taiwanbaserade Jojje Olsson.

Under Joe Biden har USA försökt jobba tillsammans med allierade för att avskräcka en kinesisk attack mot Taiwan. Macrons vision om ett Europa som per definition balanserar mellan USA och Kina gör den avskräckande effekten betydligt mindre, skriver Jojje Olsson.
Under Joe Biden har USA försökt jobba tillsammans med allierade för att avskräcka en kinesisk attack mot Taiwan. Macrons vision om ett Europa som per definition balanserar mellan USA och Kina gör den avskräckande effekten betydligt mindre, skriver Jojje Olsson.Foto: AP Photo/Thibault Camus, Pool/TT
Jojje Olsson

Under sitt tre dagar långa besök i Kina i början av månaden fick Emmanuel Macron tillbringa omkring åtta timmar med landets ledare Xi Jinping, vilket enligt den franska presidenten visar hur Frankrike ”inte är ett land som alla andra”. Innan avresan sade även en av hans rådgivare stolt till medier att det minsann bara är ett fåtal världsledare som får samtala så länge med Xi.

På förhand uppgav Macron att det främsta syftet med resan var att övertyga Xi om att påverka Ryssland att sluta i strida i Ukraina. Men framgångarna uteblev på den punkten.

Mellan röda mattor och tebjudningar med Xi Jinping sade den franske presidenten allt som hans generösa värdar kunde tänkas vilja höra.

Xi Jinping kunde ses sucka otåligt vid en presskonferens där Macron sade sig kunna lita på Xi att tala Ryssland till rätta och talade om deras gemensamma ansvar att återställa freden i Ukraina. Inte heller i den gemensamma kommunikén efter deras möten fanns någonting nytt om vare sig Ryssland eller Ukraina.

Den flådiga behandlingen av Macron verkar i stället ha drivit påverkan i den andra riktningen. För mellan röda mattor, statsbanketter, mönstringar av hedersvakten vid Himmelska fridens torg och tebjudningar med Xi Jinping sade den franska presidenten allt som hans generösa värdar kunde tänkas vilja höra.

En fransk vision

I samtal med Xi återupprepade Macron vikten av en ”multipolär världsordning” fri från ”kalla kriget-mentalitet”; glosor som i Pekings ordbok betyder en värld där amerikanska värderingar om liberal demokrati får lämna plats åt Kinas politiska system.

Han sade vidare att Europa måste bli mindre beroende av dollarn och att han inte är rätt person att bedöma situationen kring Taiwan.

Mot slutet av resan kom den riktiga geopolitiska bomben, då Politico publicerade en intervju där Macron menade att Europa bör undvika dras in i en konfrontation mellan Kina och USA om Taiwan.

Detta som ett steg i ledet för att uppnå europeisk ”strategisk autonomi”, som enligt den franska presidenten förutsätter att man håller sig utanför kriser som inte är våra.

Visionen om Europa som en tredje stormakt har djupa rötter i Frankrike, där Charles de Gaulle underminerade amerikansk politik samtidigt som han räknade med USA som garant för europeisk säkerhet. Som en fortsättning av denna tradition, argumenterade Macron nu på plats i Kina för att EU måste distansera sig från USA för att undvika bli en amerikansk vasall.

Splittringar inom och utom EU

En av Kinas främsta målsättningar är skapa slitningar mellan USA och Europa i det nya kalla krig som nu formas. I detta syfte visade sig Macron mycket användbar. Bara timmar efter Politicos intervju krävde senator Marco Rubio att få veta huruvida Macron talade för hela Europa, eftersom detta kan påverka USA:s engagemang för Ukraina. 

Senare citerade CNN flera amerikanska regeringskällor som oroades över att Macrons kommentarer gör det svårare att övertyga landets lagstiftare om vikten av ett stabilt transatlantiskt samarbete. 

Väl hemma försökte Macron urskulda sig genom att förorda status quo och en fredlig lösning kring Taiwan. Men skadan var redan skedd, och som lök på laxen hade han även skapat splittringar inom EU.

En utrikespolitisk rådgivare till Polens president sade i radio att USA ”bidrar mer än Frankrike” till europeisk säkerhet, och en högt uppsatt centraleuropeisk diplomat påpekade hur Macron monterar ner den transatlantiska enigheten när den behövs som mest – i en tid av krig.

I centrala och framför allt östra Europa finns en ”frustration” med Frankrike, sade Noah Barkin vid Rhodium Group, då Macron nu tycks agera på samma vis med Xi Jinping som han gjorde med Vladimir Putin just innan den fullskaliga invasionen av Ukraina.

Mindre avskräckande 

Dessutom var tidpunkten illa vald. För samtidigt var Taiwan president Tsai Ing-wen på besök i USA, där hon bland annat träffade representanthusets nya talman Kevin McCarthy. Som straff meddelade Kina – bara timmar efter att Macron lämnat landet – en rad övningar kring Taiwan.

I tre dagar simulerades sedan en omringning av Taiwan, med ett rekordstort antal kinesiska militärflygplan i Taiwans luftförsvarszon och för första gången ett hangarfartyg öster om ön.

Under Joe Biden har USA försökt jobba tillsammans med allierade för att avskräcka en kinesisk attack mot Taiwan. Macrons vision om ett Europa som per definition balanserar mellan USA och Kina gör den avskräckande effekten betydligt mindre.

Nämnda personer

Emmanuel Macron

Frankrikes president
Master i filosofi (Université Paris-Nanterre), master i offentlig förvaltning (Sciences Po)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00