Kristersson: ”Skydda Europas yttre gräns”

Statsminister Ulf Kristersson (M) träffade EU:s ledare på ett videotoppmöte på tisdagen. ”Jag tror att den gemensamma slutsatsen just nu är att Europas gränser måste skyddas”, säger han till Altinget.

Ulf Kristersson reser på onsdag till Bryssel för att hedra de svenska offren.
Ulf Kristersson reser på onsdag till Bryssel för att hedra de svenska offren.Foto: Henrik Montgomery/TT, Nicolas Landemard/AP/TT
Johan Manell

På måndagskvällen sköts två svenskar till döds i Bryssel. Vid klockan 11 på tisdagen höll Kristersson en pressträff.

– Två svenskar är kallblodigt ihjälskjutna. Anhöriga är underrättade. En ytterligare svensk är allvarligt skadad och är på sjukhus. Allt talar för att detta är en terrorattack riktad mot Sverige och svenska medborgare bara för att de är svenskar, säger Kristersson vid pressträffen.

”Skydda Europas yttre gräns”

Kristersson har pratat med Belgiens premiärminister Alexander De Croo och på tisdagskvällen i var han med på ett videotoppmöte med EU:s stats- och regeringschefer. Mötet inleddes med en tyst minut. På onsdagen reser statsministern till Bryssel för att hedra offren.

I en intervju med Altinget inför mötet sade Kristersson att EU tillsammans måste säkerställa den fria rörligheten genom bättre gränsskydd.

– Jag tror att den gemensamma slutsatsen just nu är att Europas gränser måste skyddas. Om man kan komma in till Europa och sedan ta sig mellan olika europeiska länder också med mycket fientliga avsikter då är det farligt, säger han och fortsätter:

– Det finns inga genvägar till detta. Fler och fler länder tar upp det varje gång. Utan kontroll på Europas yttre gräns så kan vi inte ha fri rörlighet i Europa. Jag tror alla Europas länder vill värna den fria rörligheten av väldigt många olika skäl men det är den allra tydligast lysande signalen just nu: Skydda Europas yttre gräns.

Läs också

Se pressträffen

 
Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00