Om  
Volodymyr Zelenskyj
Ulf Kristersson

Kristersson mötte Zelenskyj på nordiskt toppmöte

I Helsingfors arrangerades på onsdagen ett nordiskt-ukrainskt toppmöte med de nordiska ledarna och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. De skulle bland annat diskutera stödet till Ukraina och landets relation till EU. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj möter Nordens ledare i finska presidentens slott.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj möter Nordens ledare i finska presidentens slott.Foto: Christine Olsson/TT
Miranda Olsson

Ulf Kristersson har tidigare träffat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i huvudstaden Kiev, och på ett toppmöte i Bryssel.

När de nordiska ledarna på onsdagen mötte presidenten själva skedde det på inbjudan av Finlands president Sauli Niinistö, i Helsingfors. På det ukrainsk-nordiska toppmötet deltar, utöver Niinistö och Kristersson, även Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.

Tillsammans skulle de bland annat diskutera kriget mot Ukraina, de nordiska ländernas stöd till landet och Ukrainas relation till EU och Nato.

– Jag tackar Sverige och det starka stödet genom EU-ordförandeskapet, sade Volodymyr Zelenskyj vid en pressträff efter mötet.

Enligt Regeringskansliet ska Ulf Kristersson också haft ett bilateralt möte med presidenten. På pressträffen underströk statsministern bland annat EU:s beslut att bistå med ammunition till kriget. 

Läs också

Nämnda personer

Volodymyr Zelenskyj

Ukrainas president
Juridik och ekonomi (Kryvyy Rih Economic Institute)

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00