Debatt

Kommer SD återigen ställa sig på gängens och sexköparnas sida?

Prostitution göder den organiserade brottsligheten och är starkt sammankopplad med svarta pengar, skjutningar och våld. Nu kan Europaparlamentet ta ett viktigt steg mot att kriminalisera sexköp, skriver Heléne Fritzon, Evin Incir och Carina Ohlsson, europaparlamentariker för Socialdemokraterna.

Vi socialdemokrater har arbetat hårt i EU för att kriminalisera sexköp, skriver debattörerna.
Vi socialdemokrater har arbetat hårt i EU för att kriminalisera sexköp, skriver debattörerna.Foto: TT/Montage
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Prostitution göder den organiserade brottsligheten och är starkt sammankopplad med svarta pengar, skjutningar och våld. Nu kan Europaparlamentet ta ett viktigt steg mot att kriminalisera sexköp. Frågan är, kommer Sverigedemokraterna återigen försöka stoppa förslaget och ställa sig på gängens och sexköparnas sida?

 Ingen kan förneka kopplingen mellan prostitution, trafficking och organiserad brottslighet. 

Vi måste våga säga som det är. Ingen kan förneka kopplingen mellan prostitution, trafficking och organiserad brottslighet. Om män inte köpte sex skulle det inte finnas någon marknad för att sexuellt utnyttja flickor och kvinnor. Genom att kriminalisera sexköp i hela Europa kommer vi också kunna bidra till att stoppa en viktig inkomstkälla för gängen.

Media avslöjar gång på gång bordellverksamheter i Sverige. Svenska män åker till Tyskland för att köpa sex och i Belgien har över hälften av männen någon gång köpt sex, de flesta av dem på en bordell. Det räcker nu, politiken kan och måste stoppa bordellverksamheten.

Sju av tio offer är kvinnor och barn

En stor del av kvinnorna i prostitution är offer för människohandel eller trafficking. Sju av tio offer för människohandel är just kvinnor och barn som utnyttjas i prostitution. Vi pratar inte om något enstaka fall, utan om miljontals kvinnor som varje år tvingas in ett liv som prostituerad. För att få stopp på prostitutionen och bordellverksamheterna behöver vi helt enkelt göra upp med människohandeln.

Vi socialdemokrater har arbetat hårt i EU för att kriminalisera sexköp. Den här veckan har vi nått framgång för att en gång för alla få stopp på människohandel. En ny lagstiftning som bland annat innebär att offer ska få stöd, att samarbetet mellan länder och mellan myndigheter inom ett land ska bli vassare och att sexköp av offer för människohandel kriminaliseras.

Att sexköp av offer för människohandel kriminaliseras inom EU är en framgång. Vad som dock inte är en framgång är att EU:s regeringar endast var redo att gå med på att kriminalisera de fall där mannen uppenbart vet om att kvinnan är ett offer för människohandel. Svårigheten i att bevisa det är ett faktum. Skadan är densamma och det borde därför vara kriminaliserat oavsett om mannen vet om det eller inte.

EU tog inte chansen

Det enda sättet att vara helt säker på att man inte köper sex från någon som är offer för människohandel är att inte köpa sex alls. För snart 25 år sedan antogs den svenska sexköpslagen. Det var en historisk milstolpe och resultatet av en lång kamp från kvinnorörelsen och socialdemokrater runtom i Sverige. Effekten i Sverige är tydlig: normer har förändrats och efterfrågan har bromsats.

Vi socialdemokrater har länge arbetat hårt för att EU ska anta en sexköpslag. Nu hade EU möjligheten att kriminalisera sexköp av offer för människohandel oavsett om mannen visste om det eller inte, den chansen tog man inte. Det är sorgligt.

Flera länder – där det är helt lagligt att köpa flickors- och kvinnors kroppar i skyltfönster och på bordeller – motarbetar ett förbud mot sexköp.

Det är den svenska regeringens skyldighet att aktivt sätta press på medlemsländerna. Men regeringen styrs av SD som ständigt motarbetar förslag som hade stärkt flickors och kvinnors rättigheter.

Är det självklart för Weimers och Nissinen?

Bordellverksamheterna göder gängen. Majoriteten av kvinnorna som utnyttjas på bordeller är offer för människohandel. Genom kriminalisering av sexköp i hela EU har vi chansen att göra upp med en unken kvinnosyn, markera att ett samtycke inte kan köpas och samtidigt stoppa en viktig inkomstkälla för gängen.

Vi socialdemokrater tar varje dag kampen för kvinnors rättigheter och mot prostitution. Att EU nu har möjligheten att ta ett viktigt steg för att kriminalisera sexköp kommer vi självklart rösta ja till. Är det lika självklart för Sverigedemokraterna, Charlie Weimers och Johan Nissinen?


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00