Islamkritiskt parti blir störst i Nederländerna – vill förbjuda Koranen

Nederländska Frihetspartiet (PVV) får mer än dubbelt så stort stöd av väljarna. Med över 23 procent av rösterna är Geert Wilders parti störst efter onsdagens val.

Geert Wilders parti PVV är störst i Nederländerna. Det står klart efter onsdagens val.
Geert Wilders parti PVV är störst i Nederländerna. Det står klart efter onsdagens val.Foto: Peter Dejong/AP/TT
Axel Hyttnäs Telin

Med mindre än tre år sedan senast har Nederländerna gått till valurnan igen. Med 37 av 150 platser blir islamkritiska PVV störst i representanthuset. PVV får 20 fler platser och blir därmed mer än dubbelt så stora jämfört med förra mandatperioden.

– Väljarna har talat i natt och de har sagt att de har fått nog, sa partiledaren Geert Wilders i sitt segertal enligt Politico.

– Vi kommer att säkra att nederländska väljare kommer att sättas först igen.

Rödgröna GL/PvdA blir näst störst med 15,5 procent av rösterna. Tredje störst blir konservativliberala VVD med 15,1 procent.

Nederländerna har ingen motsvarighet till riksdagsspärren och hela 15 partier får minst ett mandat i parlamentet.

Vill förbjuda Koranen

Valresultatet kommer som något av en överraskning, enligt SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten.

Geert Wilders har länge stått utanför den politiska värmen, men har nu accepterats något efter VVD-ledaren Dilan Yeşilgözs uttalande om att hon kan tänka sig att regera med honom – om hon blir premiärminister.

– Han har också tonat ned sina allt för bombastiska invandringskritiska uttalanden, säger Ulrika Bergsten i Morgonstudion.

PVV driver frågan om att förbjuda Koranen och alla moskéer i Nederländerna, men sa häromdagen att det kanske inte är det första man skulle prioritera.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00