Han har ansvar för viktig bit i globala klimatpusslet

INTERVJU. Det senaste mötet för den Gröna klimatfonden blev en besvikelse, lyckas de inte komma överens vid mötet i Bahrain i oktober påstås hela Parisöverenskommelsens regelbok hänga löst. Men fondens svenska ordförande Lennart Båge vänder sig emot bilden att en så tung börda ligger på deras axlar.

Foto: Unfccc, Flickr samt Vimeo.
Jacob Hederos

Julimötet var förhoppningsvis bara en tillfällig motgång i en snabbt växande klimatfond

Lennart Båge
En av ordförandena för Gröna klimatfonden

– Parisöverenskommelsen hänger på ett stort antal faktorer och förhandlingsområden som diskuteras. Klimatfonden är bara en del av ett stort panorama av frågor, säger Lennart Båge till Altinget.

FN:s

Dokumentation

Drogs igång under Köpenhamnsmötet

  • Den gröna klimatfonden nämndes för första gången i slutsatserna från FN-förhandlingarna år 2010, men det var först under nästföljande möte i Cancun som fonden formellt antogs. Totalt har lite mer än tio miljarder US-dollar utlovats till fonden hittills, men av dessa ser två utlovade miljarder inte ut att tillföras under Trumpadministrationen i USA. Utöver offentliga medel så sker det också utlysningar om privata medel till fonden.
  • Fokus för fonden ligger på att investera i lågutsläppssektorer i framför allt de minst utvecklade länderna.
  • Sverige har utlovat 581 miljoner dollar till fonden, fördelat över flera år. Läs mer: Svensk klimatfinansiering fördelas över ovanligt lång tid
  • Läs mer om fondens arbete här

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00