Finsk ex-president död

Fredspristagaren och Finlands tidigare president Martti Ahtisaari har avlidit 86 år gammal.

Johan Manell

Martti Ahtisaari var tidigt engagerad i internationella frågor. Han började sin karriär på det finska utrikesdepartementet, blev sedermera ambassadör och gick vidare till arbete för FN. Där var han bland annat undergeneralsekreterare med ansvar för ekonomi och administration.

I början av 1990-talet återvände han till det finska utrikesdepartementet som statssekreterare. När Finland 1994 för första gången i direktval skulle välja en presidentkandidat, seglade den tidigare opolitiska tjänstemannen Ahtisaari upp som favorit.

Som Socialdemokraternas kandidat vann han valet och var president 1994–2000. Under hans tid som president gick Finland med i EU och EMU.

Nobelpristagare

Redan mot slutet av sin presidenttid återvände Ahtisaari till det internationella arbetet. Han var chefsförhandlare i Kosovo och såg till att Jugoslavien accepterade fredsvillkoren med Nato och Ryssland. Han arbetade senare med bland annat Nelson Mandela, Jimmy Carter, Desmond Tutu och Kofi Annan i en grupp av veteranpolitiker för fred.

Hans arbete för fred lever vidare i dag genom stiftelsen Crisis Managment Initiavtive (CMI) som han grundade år 2000. År 2005 ledde han och CMI förhandlingar mellan Indonesien och en frihetsrörelse i Aceh. Det slutade med ett fredsavtal på en konflikt som hade pågått sedan 1976. Ahtisaari var själv ordförande för stiftelsen till 2017 då tidigare statsministern Alexander Stubb, som för övrigt är aktuell som presidentkandidat, tog över.

Martti Ahtisaari tilldelades 2008 Nobels fredspris ”för den stora insatsen han har lagt ned på flera kontinenter i mer än tre decennier för att lösa internationella konflikter”.

Han avled den 16 oktober, 86 år gammal.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00