Fackförbund tar SD-uteslutning till Europadomstolen

Transportarbetareförbundet tar frågan om fackets rätt att utesluta en medlem aktiv i Sverigedemokraterna till Europadomstolen. Det efter Högsta domstolens beslut att inte pröva fallet.

Foto: Johan Nilsson/TT
Rebecka Prahl

Förra året slog hovrätten fast att det var fel av Transportarbetareförbundet att utesluta medlemmen Mats Fredlund sedan han valts in för Sverigedemokraterna i Kiruna kommunfullmäktige.

Transport överklagade domen till Högsta domstolen, som i somras meddelade att man inte avser att pröva frågan. 

– Vi tycker att domen kränker våra medlemmars föreningsfrihet. Målet har varit oerhört viktigt för oss och för hela fackföreningsrörelsen i stort. Vi tycker att det är djupt beklagligt att HD inte vill pröva vårt ärende i domstol, sade Transports sekreterare Lars Mikaelsson då till Transportarbetaren

Tar frågan till Europadomstolen

Nu vill fackförbundet att Europadomstolen ska pröva frågan, då man anser att de svenska domstolarna inte respekterar medlemmarnas föreningsfrihet. 

”Enligt artikel 11 i Europakonventionen för mänskliga rättigheter och praxis från Europadomstolen har förbundet rätt att själv bestämma över vem som är medlem i förbundet. Det följer också av ILO-konvention nr 87 angående föreningsfrihet och skydd för organisationsrätten”, skriver Transport i ett pressmeddelande.

Det är ännu oklart om Europadomstolen kommer pröva fallet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00