EU trappar upp kampen mot antibiotikaresistens

EU-länderna måste ta krafttag för att minska användningen av antibiotika. Det anser EU-kommissionen som har lagt fram ett förslag på rekommendationer till medlemsländerna om hur arbetet mot antimikrobiell resistens ska trappas upp inom EU. Nu ligger ansvaret på Sverige att driva rekommendationerna i mål.

Antibiotikaresistens förväntas år 2050 gå om cancer som den näst största dödsorsaken i världen.
Antibiotikaresistens förväntas år 2050 gå om cancer som den näst största dödsorsaken i världen.Foto: Lars Pehrson /SvD / TT
Charlotta Asplund Catot

Förslaget på rekommendationer mot antimikrobiell resistens kommer tillsammans med de åtgärder som föreslås i översynen av unionens läkemedelslagstiftning, som båda lades fram av EU-kommissionen förra veckan.

I båda förslagen handlar det om att finna sätt att trappa upp kampen mot antimikrobiell resistens, och framför allt antibiotikaresistens – något som beskrivs som ett av vårt tids största hälsohot.

– Vi förlorar runt 35 000 liv i EU varje år på grund av antimikrobiell resistens. Det kostar hälsosystemen runt 1,5 miljarder euro varje år. Med tanke på vad antimikrobiell resistens kostar i liv och hälsosystem, behöver vi komma framåt med förslag och vara innovativa, sade EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides när alla åtgärderna presenterades i Bryssel på onsdagen.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00