EU-kompromiss om migrationspakt – ”framgång för svenska ordförandeskapet”

Efter åtta år av oenighet kom EU:s migrationsministrar under gårdagskvällen överens om ett förslag till en ny asylprocess. En framgång för det svenska ordförandeskapet men ett urvattnat innehåll, är några av kommentarerna.

EU-kommissionär Ylva Johansson (S) och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har varit nyckelspelare under processen.
EU-kommissionär Ylva Johansson (S) och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har varit nyckelspelare under processen.Foto: Wiktor Nummelin/TT
Anders Gustafsson

– Det är en historisk dag, jag är väldigt glad att ro det här hela vägen i hamn, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till SR Ekot

– Vi ser början på lite mer solidaritet i frågan om asylmottagande mellan medlemsstaterna – att vi kan få ett system som både Medelhavsländerna och länderna norrut och västerut är nöjda med. Att få en balans har inte varit lätt, säger Bernd Parusel, som är forskare i statsvetenskap med fokus på EU:s migrations- och asylpolitik till TT/SVD

Kryphål som kostar

Konkret innebär förslaget till den nya migrationspakten att vart och ett av unionens 27 medlemsländer ska ansvara för en andel av de asylsökande. Hur stor andel beror på faktorer som landets ekonomi, hur många man tidigare har tagit emot och på landets storlek.

I första hand ska hanteringen av den asylsökande ske i det land dit migranten anländer. Det land som vägrar att ta emot nya migranter kommer dock att kunna slippa, men det sker mot en kostnad av motsvarande runt 250 000 kronor per asylsökande.

– Det finns en skepsis bland många experter kring om pakten kommer att lösa problemen som vi står inför. Det är trots allt en ganska urvattnad kompromiss jämfört med vad EU ville från början, säger Bernd Parusel.

Svenskar drivande

Utöver migrationsministern har även EU-kommissionären Ylva Johansson (S) och Europaparlamentarikern Tomas Tobé (M) haft viktiga roller i processen. Den förra var en av dem som presenterade det ursprungliga förslaget 2020, den senare har varit chefsförhandlare.

Ungern och Polen röstade emot förslaget. Bulgarien, Slovakien, Malta och Litauen lade ned sina röster.

Torsdagens uppgörelse ska nu förhandlas med Europaparlamentet, med stöd av EU-kommissionen.

Läs också

Nämnda personer

Maria Malmer Stenergard

Migrationsminister (M), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. i systemvetenskap (Lunds uni., 2002), jur. kand (Uppsala uni., 2008)

Ylva Johansson

EU-kommissionär, ansvarig för inrikes frågor
Ämneslärare i matematik och fysik (Lunds uni. 1988)

Tomas Tobé

Europaparlamentariker (M)
Medie- och kommunikationsvetenskap (Högskolan i Gävle, 1998-1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00