Debatt

EU-kommissionärerna: Synliggör det utländska inflytandet i EU

Paketet för försvar av demokratin är vårt svar på ett akut behov i dagens EU. Vi måste värna demokratin, var och en av oss, varje dag. Det skriver EU-kommissionärerna Věra Jourová och Dubravka Šuica.

Runt 400 miljoner väljare kommer att rösta i EU-valet nästa år. Inom EU har vi byggt upp ett rikt demokratiskt utrymme utan motstycke, som spänner över språk, gränser, kulturer och historia. 
Runt 400 miljoner väljare kommer att rösta i EU-valet nästa år. Inom EU har vi byggt upp ett rikt demokratiskt utrymme utan motstycke, som spänner över språk, gränser, kulturer och historia. Foto: EU-kommissionen/Europaparlamentet
Vera Jourová
Dubravka Šuica
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

EU-kommissionens antagande av paketet för försvar av demokratin markerar ett stort steg framåt för arbetet med att skydda unionens grundläggande värden: demokratin, rättsstatsprincipen och de grundläggande rättigheterna. Rysk påverkan, cyberattacker, spionprogram och påtryckningar som riktas mot medier och det civila samhället är bara några exempel på angrepp på olika delar av demokratin. 

Runt 400 miljoner väljare kommer att rösta i EU-valet nästa år. Inom EU har vi byggt upp ett rikt demokratiskt utrymme utan motstycke, som spänner över språk, gränser, kulturer och historia.

Vi medborgare har rätt att få reda på om en utländsk regering finansierar verksamhet i EU som syftar till att påverka den allmänna opinionen och det demokratiska samtalet.

EU:s invånare är fria att uttrycka skilda åsikter, delta i det demokratiska livet, säga vad de tycker när politiken utformas och välja sina företrädare. Denna värdefulla frihet ska vi vara stolta över, men den är också ett ansvar, särskilt när vi ställs inför hot utifrån – hot vars syfte är att undergräva de demokratiska processerna. Vi har en skyldighet och ett ansvar såväl politiskt som moraliskt att vårda, skydda och trygga det vi har byggt upp tillsammans.

Synliggör utländskt inflytande

Paketet för försvar av demokratin är vårt svar på ett akut behov i dagens EU. Enligt en nyligen genomförd undersökning anser 81 % av EU:s invånare att utländsk påverkan på våra demokratiska system är ett allvarligt problem som behöver lösas. Vårt svar består av tre delar: öka transparensen, säkerställa integriteten i valprocesserna och främja ett livskraftigt medborgarutrymme.

För det första föreslår vi en ny rättsakt som ska leda till att förtäckt utländskt inflytande synliggörs, genom att krav på transparens införs. Vi medborgare har rätt att få reda på om en utländsk regering finansierar verksamhet i EU som syftar till att påverka den allmänna opinionen och det demokratiska samtalet. Vi är självklart stolta över att det råder öppenhet och yttrandefrihet inom EU, något som även omfattar utländska regeringar, och detta kommer att bestå. Men vi vill helt enkelt kunna identifiera påverkan på våra politiska beslut och minska möjligheterna till hemlig finansiering på uppdrag av fientliga regeringar i tredjeländer.

Skydda valen mot cyberattacker

För det andra ska vi förbättra valprocesserna. Det har aldrig varit så enkelt som nu att sprida desinformation eller att försöka manipulera allmänheten via olika onlineplattformar. Det här paketet syftar till att främja fria och rättvisa val och att skydda valen mot cyberattacker och manipulationsförsök. Den digitala revolutionen har fört politiken närmare väljarna men har också gett upphov till nya risker. Vi behöver ett bättre informationsutbyte mellan myndigheter, fler insatser från informationsplattformarna, höjd digital kompetens och försäkringar om att övervakningsverktygen inte används för att påverka det demokratiska samtalet eller för att göra politiska aktörer och journalister till måltavlor.

Demokrain måste vårdas

Slutligen innebär paketet att vi både främjar och skyddar ett aktivt medborgarutrymme. Demokratins bästa bundsförvanter är medborgarna, så det är oerhört viktigt att vi bygger upp demokratins motståndskraft – mot både interna och externa hot – i alla generationer, även i den yngsta. Paketet ger både medborgarna och det civila samhällets organisationer möjlighet att delta på ett bättre sätt i de offentliga beslutsprocesserna. Därmed förstärks demokratins motståndskraft inifrån. Initiativet utgår från de satsningar som redan har gjorts och de möjligheter som allmänheten fått att delta och engagera sig genom konferensen om Europas framtid och de efterföljande europeiska medborgarpanelerna.

Våra nya initiativ syftar till att medborgarna ska känna förtroende och tillit för valprocessen och resultaten av den! Ett fungerande demokratiskt system är ingen självklarhet. Vi måste värna demokratin, var och en av oss, varje dag. Dagens paket är ett bevis på EU:s proaktiva strategi för att försvara den demokratiska processen så att EU kan fortsätta att vara en inspirationskälla för demokrati, transparens och medborgardeltagande.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00