Detaljdebatt och fördröjningsoro när EU-länderna spikade ekodesignreform

Ramverket som ska stöpa om sättet som produkter produceras har tagit ett nytt kliv framåt. Men debatten mellan medlemsländerna dominerades av en enskild detalj, där frågan om vem som hade mest på fötterna stod i centrum.

”Vi kan
inte förklara för medborgarna varför den här formen av avfall får förekomma”, menade Frankrikes Roland Lescure på mötet, som leddes av Sveriges Ebba Busch.
”Vi kan inte förklara för medborgarna varför den här formen av avfall får förekomma”, menade Frankrikes Roland Lescure på mötet, som leddes av Sveriges Ebba Busch.Foto: European Union 2023
Jacob Hederos

Om fyra-fem år kan ett köp av nya jeans komma med en QR-kod som dels förklarar hur och med vad de tillverkats, dels hur man ska göra för att återvinna och reparera produkten samt hur stort produktens ekologiska avtryck är.

Genom reformeringen av det tidigare främst energifokuserade ekodesigndirektivet till en näst intill helomfattande produktkvalitetsförordning är det tänkt att EU ska gå från ett slit-och-släng-samhälle till ett mer cirkulärt dito.

Reformen, som legat på bordet sedan förra sommaren, har dock de senaste veckorna främst dominerats av en stridsfråga mellan två grupper av medlemsländer.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00