Debatt

"Demokratiska krafter i Ungern behöver vårt stöd"

DEBATT. I Ungern pågår en nedmontering av det demokratiska samhället. Vi förväntar oss att den svenska regeringen börjar spela en aktiv roll för att förhindra den negativa utvecklingen i landet, skriver Jaime Gomez och Joakim Månsson Bengtsson, Feministiskt Initiativ. 

Jaime Gomez, utrikespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ och Joakim Månsson Bengtsson, ersättare i partistyrelsen för Feministiskt Initiativ
Jaime Gomez, utrikespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ och Joakim Månsson Bengtsson, ersättare i partistyrelsen för Feministiskt Initiativ
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Jaime Gomez, utrikespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ
Joakim Månsson Bengtsson, ersättare i partistyrelsen för Feministiskt Initiativ

 

Regeringen i Ungern annonserade nyligen att en ny lag kommer att träda i kraft som förbjuder hemlösa att sova på gatan. Enligt lagen har polisen rätt att köra bort människor från gatorna, bötfälla dem och plocka ned deras tält. Det uppskattas att ca 20 000 människor är hemlösa i Ungern. Feministiskt Initiativ tar starkt avstånd från detta groteska agerande från ungerska staten. Hemlöshet är inget som bekämpas med lag som förbjuder det utan istället bör mötas med politiskt agerande för att säkerställa grundläggande mänskliga rättigheter så att ingen behöver finna sig i en situation där en inte har tak över huvudet och värme för natten. Rätten till bostad är reglerat i FN:s konvention om våra mänskliga rättigheter och ska efterlevas.

Människorättsorganisationer begränsas i Ungern

Denna lag läggs till många andra som begränsar och kränker de demokratiska rättigheterna för människor som bor Ungern. Till exempel har regeringen möjligheten att kontrollera och begränsa verksamheten hos oberoende människorättsorganisationer i Ungern. Detta innebär att organisationer som Amnesty International Ungern, Ungerns Borgerliga Frihetsunion eller Ungerns Helsingforskommitté, bland många andra, har mycket svårt att göra sitt arbete för att hjälpa människor i nöd och för att skydda andras rättigheter. Orbáns regering presenterade dessa lagar i samband med sin allt mer åtstramade migrationspolitik.

Av de 20 fattigaste regionerna i Europa finns fyra i Ungern, främst i öst och söder, där Fidesz är särskilt stark.

Ungern upplever en ökning av fattigdom och social ojämlikhet efter åtta år av styre från det konservativa nationalistiska partiet Fidesz. Trots goda ekonomiska siffror lever 32 % av ungrarna i fattigdom, dubbelt så mycket som genomsnittet av Europeiska unionen, enligt en rapport från Eurostat från december förra året. Av de 20 fattigaste regionerna i Europa finns fyra i Ungern, främst i öst och söder, där Fidesz är särskilt stark.

Demokratin på nedgång

Premiärminister Victor Orbán fortsätter sitt arbete för att konsolidera en auktoritär regering. Det pågår en systematisk nedmontering av det demokratiska samhället. Sedan 2010 har korruptionen ökat, de mänskliga rättigheterna urholkats, medierna pressats hårt och Orbán bedriver en öppet rasistisk retorik. Regeringen vill återinföra dödsstraffet och det har nyligen framkommit uppgifter om att Ungern gjort stora investeringar i övervakningsteknologi för att kunna avlyssna telefoner och datorer. Den 28 mars 2017 trädde en ny asyllagstiftning i kraft där asylsökande, såväl vuxna som barn, ska frihetsberövas i väntan på beslut i sitt asylärende. I linje med sin nationalistiska politik påstod Orbán i februari att Ungern "inte vill bli ett mångfärgat land".

Maktfördelningen ur funktion

Petra Bárd, gästprofessor vid Central European University i Budapest, analyserar hur den nya ungerska konstitutionen används som ett verktyg för att montera ner den liberala demokratin i landet, och beskriver hur Ungern förvandlats till en stat där maktfördelningen inte längre fungerar. Oberoende medier har svårt att utföra sitt arbete samtidigt som medier som är lojala med regeringen genomfört stora propagandakampanjer. Som om inte det vore nog pekas olika grupper som hbtq-personer, fattiga, romer och hemlösa ut som syndabockar, och organisationer som arbetar för MR-frågor motarbetas.

Svenska regeringen behöver markera

Feministiskt initiativ fördömer i de starkaste ord den utveckling som pågår i Ungern och som kan definieras som en omfattande attack mot demokrati och uttrycker sitt stöd för alla demokratiska krafter som arbetar för kvinnors, hbtq-personers, romers och andra minoritets rättigheter. Vi välkomnar beslutet från Europaparlamentet för att inleda en rösträttsprocess mot Ungern för att landet bryter mot demokratiska värderingar och förväntar oss att den svenska regeringen kommer att spela en aktiv roll för att försvara demokratin i landet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00