Debatt

Centerpartiet: Gör all plast fossilfri till 2040

År 2040 ska all plast i EU vara bioplast. Det förslaget driver Centerpartiet nu när EU ska ta fram gemensamma regler om förpackningar, skriver Emma Wiesner och Stina Larsson (C).

Om vi nu ställer om transporterna, så kan vi inte bara flytta över de fossila utsläppen till en annan sektor, skriver debattörerna.
Om vi nu ställer om transporterna, så kan vi inte bara flytta över de fossila utsläppen till en annan sektor, skriver debattörerna.Foto: TT/Press centerpartiet
Emma Wiesner
Stina Larsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Användningen av plast i världen väntas vara mer än fördubblad till år 2050. Detta ser de oljeproducerande länderna som sin räddning. För när vi fasar ut fordonen som drivs med fossila bränslen, så tänker de sig att de ska producera plast med sin olja i stället.

Enligt en rapport från Lunds universitet, som Sveriges Radio rapporterade om tidigare i våras, innebär detta en fortsättning av de klimatskadliga utsläppen från fossilindustrin.

Från 2040 måste all ny plast som säljs EU vara fossilfri.

Att plasten är en lockande lösning för oljeproducenterna är inte konstigt. I dag är 99 procent av allt ursprungsmaterial till så kallad jungfrulig plast fossilt och oljebaserat. Jungfrulig plast är benämningen för helt ny plast, alltså den som inte är återvunnen. Och eftersom det mesta av den plast vi använder bränns i avfallshanteringen – i Sverige är det runt 80 procent – så är det direkta fossila utsläpp det handlar om och de bidrar till den globala uppvärmningen och klimatkrisen.

Byt ut fossila råvarorna

Centerpartiet har nyligen sett till att all förbränning av plast i EU ska kosta pengar, då den nu omfattas av EU:s utsläppshandelssystem, men mer än så behöver göras. Återvinningssystemen måste förbättras, men oavsett hur bra dessa blir, så finns det en gräns för hur länge en plastfiber kan återvinnas. Då återstår antingen kemisk återvinning, vilket i dag är både väldigt dyrt och energikrävande, alternativt förbränning.

För att minska plastens miljöpåverkan och för att vi i stort ska kunna frigöra oss från den fossila ekonomin, som dessutom domineras av skurkstater, behöver de fossila råvarorna bytas ut mot förnyelsebara källor.

Därför har Centerpartiet i Europaparlamentets miljöutskott lagt förslag på kvoter av biobaserat material till jungfrulig plast. Dessa kvoter ska stegvis höjas för att först till 2030 kräva 50 procent biobaserat material och från 2040 måste all ny plast som säljs EU vara fossilfri. Förslaget vi har lagt är en del av den förpackningsförordning som just nu behandlas i Europaparlamentet och som ska ge EU gemensamma regleringar för förpackningar. Målet är så klart att göra förpackningar mer hållbara.

Vi kan inte vänta

Det biobaserade materialet behöver självfallet leva upp till olika hållbarhetskriterier, som att inte bidra till avskogning. Den fossila plast som redan finns i systemet ska fortsatt få användas och återvinnas, men ny jungfrulig plast ska alltså på sikt bli biobaserad.

Det är ett ambitiöst mål, men vi kan inte vänta. Om vi nu ställer om transporterna, så kan vi inte bara flytta över de fossila utsläppen till en annan sektor.

Klimatpolitiken kräver en helhetsbild. Den har Centerpartiet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00