Björk (V) om oredovisade pengar: Svensk öppenhet måste gälla också i EU

DEBATT. Det borde vara en självklarhet, inte bara för vänsterpartister, att vi förtroendevalda ska kunna visa vad vi gör för skattebetalarnas pengar, skriver EU-parlamentariker Malin Björk (V).

Resultatet av SvD:s rundringning är ganska häpnadsväckande. Alla parlamentarikerna utom jag vägrade visa upp några kvitton. De andra sa helt enkelt att de inte tänkte redovisa något eftersom EU:s regler inte kräver det. Svenska politiker som säger sig värna offentlighetsprincipen och transparens bör naturligtvis också tillämpa den öppenhet som hade varit lag och självklart i Sverige när de har all möjlighet att göra så och inga EU-regler förbjuder det. Istället har de frivilligt anpassat sig till sekretesskulturen. Det är lika obegripligt som oacceptabelt.

Det är helt enkelt inte okej att EU-medborgarnas skattepengar går till att berika redan välbetalda politiker. För så är situationen i dag. Faktum är att det finns otaliga exempel på att “kontorspengarna” har spenderats på de mest hårresande sätt. Eftersom transparens saknas känner vi säkert inte till de värsta historierna, men det räcker att belysa några av de fall som journalister lyckats nysta i.

Login