Energiministrarna köper inte höjt förnybartmål

Energirådet var splittrat inför förslagen till sakpolitiska ambitionshöjningar på bland annat förnybara energisidan och byggnadssektorn, och kunde exempelvis inte köpa tanken på att höja det övergripande förnybartmålet till 45 procent.

Frankrike och Spanien på varsin sida i förnybartfråga. Energikommissionären Kadri Simson beklagar att inte fler kunde ställa upp på deras initiativ. <br>
Frankrike och Spanien på varsin sida i förnybartfråga. Energikommissionären Kadri Simson beklagar att inte fler kunde ställa upp på deras initiativ.
Foto: European Union, 2022
Jacob Hederos

Snabba på utbyggnaden av solenergi på bland annat alla tak och satsa brett på att ställa om uppvärmningssektorn med värmepumpar och förnybara källor. Det var några av förslagen som förts fram som ett energipolitiskt svar på Rysslands invasion. Men energiministrarna vacklar och kan bland annat inte backa upp uppmaningen att höja ambitionerna på förnybar energi från föreslagna 40 till 45 procent.

I verkligheten ser vi redan nu en möjlighet för att kunna höja nå högre förnybartmål än 40 procent, och jag uttryckte också mitt hopp om att ministrarna kan vara flexibla

Kadri Simson, Energikommissionär
Det står klart efter att ministrarna, som tidigare i december enats med parlamentet om finansieringen av RepowerEU, nu också satt ner foten kring vissa av de sakpolitiska ändringsförslag som EU-kommissionen föreslagit.

Bland förespråkarna till högre förnybartambitioner finns inte bara bransch- och miljöorganisationer, utan även det internationella energiorganet, som trycker på hur centralt utrullningen av ytterligare förnybar energi i unionen är för att minska beroendet av framför allt fossil energi från Ryssland.

Altinget logoEU
Läs Altinget EU gratis 2023
Vi sätter fokus på EU-frågorna under Sveriges ordförandeskap 2023. Därför kan du läsa Altingets EU-nyhetsbrev gratis från januari till och med juni 2023. Läsningen avslutas därefter automatiskt och du behöver inte göra mer.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00