Så ska civilsamhälle, näringsliv och Airbnb ge flyktingar tak över huvudet

Företag och privatpersoner erbjuder bostad. Airbnb matchar dem med flyktingar som kommer hit från Ukraina. Snabbutbildade volontärer hjälper till så att det sker tryggt och rättssäkert. Det är idén bakom initiativet ”En trygg start i Sverige”.

Ukrainaflyktingar anländer till Nynäshamn. Initiativet En trygg start i Sverige ska underlätta för dem att hitta någonstans att bo. 
Ukrainaflyktingar anländer till Nynäshamn. Initiativet En trygg start i Sverige ska underlätta för dem att hitta någonstans att bo. Foto: Claudio Bresciani/TT
Anders Gustafsson

Genom samverkan mellan Rädda barnen, Stadsmissionerna, Beredskapslyftet och Airbnb.org, ska initiativet bidra till att de flyktingar som kommer snarast får någonstans att bo.

Helena Thybell.
Helena Thybell. Foto: Hamid Ershad Sarabi

– Migrationsverket har sagt att de behöver hjälp, för de tror inte att de kan skaka fram tillräckligt många boenden på så kort tid. Då är det här är ett bättre alternativ än att till exempel inrymma dem i idrottshallar. Det är Migrationsverket som ska hitta det långsiktiga boendet, men det här ger dem respit, säger Rädda barnens generalsekreterare Helena Thybell till Altinget.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.