Debatt

Politikernas retorik undergräver civilsamhällets organisationer

Civilsamhällets organisationer är naturligtvis inte förskonade från utmaningar, men politikernas överdrivna retorik skapar omotiverad misstro mot den idéburna sektorn. Det skriver Forums ordförande Erika Brundin och Patrik Schröder, samordnare för civilsamhällesfrågor hos Fremia.

Sverige har ett starkt civilsamhälle och stort ideellt engagemang som i mycket hög grad bidrar till ett demokratiskt samhälle och vår gemensamma välfärd. Vi ser med oro hur den politiska retoriken nu i flera avseenden motarbetar just detta, skriver debattörerna.<br><br>
Sverige har ett starkt civilsamhälle och stort ideellt engagemang som i mycket hög grad bidrar till ett demokratiskt samhälle och vår gemensamma välfärd. Vi ser med oro hur den politiska retoriken nu i flera avseenden motarbetar just detta, skriver debattörerna.

Foto: Erik Simander/TT
Erika Brundin
Patrik Schröder
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Politikerna måste ta ansvar för sin retorik och lägstanivån höjas, annars riskerar årets valspurt att undergräva tilliten till civilsamhället i Sverige – det civilsamhälle som är själva kittet i en livskraftig och stark demokrati. Att det politiska samtalet intensifieras i valtider är självklart, men det rättfärdigar inte de påståenden som förekommer i debatten där föreningslivet pekas ut som en orsak till ökad segregation och bidragsfusk.

Den här typen av överdriven retorik skapar omotiverad misstro mot den idéburna sektorn och riskerar ytterst att slita isär det fundament som bygger vår demokrati. 

Sverige har ett starkt civilsamhälle och stort ideellt engagemang som i mycket hög grad bidrar till ett demokratiskt samhälle och vår gemensamma välfärd. Vi ser med oro hur den politiska retoriken nu i flera avseenden motarbetar just detta. Vi ser budskap och uttalanden som utmålar minoritets- och rättighetsorganisationer som tvivelaktiga och som menar att dessa bidrar till att öka segregationen i samhället.

Förtroendevalda driver på misstron mot den idéburna sektorn

Ett av många exempel är anklagelser om att ett antal organisationer skulle vara infiltrerade av extremistiska islamistiska rörelser. Ett annat är svepande påståenden om att ideella organisationer i Sverige genomsyras av fusk och bedrägerier och därför bör avfinansieras. Uttalanden som dessa går emot årtionden av erfarenhet och forskning som visar på motsatsen.

Civilsamhällets organisationer är naturligtvis inte förskonade från utmaningar, men den här typen av överdriven retorik skapar omotiverad misstro mot den idéburna sektorn och riskerar ytterst att slita isär det fundament som bygger vår demokrati. Här behöver våra förtroendevalda ta sitt ansvar.

Undergräv inte tilliten

Idrottsföreningar, trossamfund, folkhögskolor, bildningsförbund och sociala organisationer är alla avgörande för vårt samhälles förmåga att möta de många samhällsutmaningar vi står inför. Att sprida vilseledande och misskrediterande budskap om civilsamhället utan grund riskerar att få allvarliga konsekvenser. Inte bara för det demokratiska utrymmet, förenings- och religionsfriheten, utan också för våra möjligheter att som samhälle övervinna sociala, ekonomiska och klimatmässiga utmaningar.

Nu behöver politiker i ord och handling visa på vikten av föreningslivets insatser och använda en retorik som inte undergräver tilliten till civilsamhället.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00