Debatt

Demirok, ta ställning för kvinnor och barns trygghet

Centerpartiet väljer i dag ny partiledare. Nu måste partiet göra ett vägval i viktiga frihetsfrågor, inte minst rörande kvinnors trygghet och hedersförtryck. Muharrem Demirok bör tydligt ta ställning mot relativisering av våld och rödgrön handlingsförlamning. Det skriver Paulina Brandberg (L) och Gulan Avci (L).

Så sent som i somras stod Centerns dåvarande vice partiledare i en direktsänd debatt med budskapet att det var fel att generalisera för att hedersförtryck endast utförs av en ”pytteliten minoritet”. Den typen av förminskande borde vi ha lämnat bakom oss, skriver Paulina Brandberg och Gulan Avci.
Så sent som i somras stod Centerns dåvarande vice partiledare i en direktsänd debatt med budskapet att det var fel att generalisera för att hedersförtryck endast utförs av en ”pytteliten minoritet”. Den typen av förminskande borde vi ha lämnat bakom oss, skriver Paulina Brandberg och Gulan Avci.Foto: TT/Montage
Paulina Brandberg
Gulan Avci
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverige ska vara ett land där alla, inte minst kvinnor och barn, känner frihet och trygghet. Men situationen förskräcker. Sedan år 2000 har över 340 kvinnor mördats av närstående, samtidigt som hundratusentals barn och unga utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck.

Ofta är våldet kulmen på en längre tid av hot och trakasserier – som också föregåtts av myndighetskontakter. Detta är ett enormt svek. Ansvaret ligger hos förövarna – men även de politiker som kunde agerat, men förringat och relativiserat problemen har ett ansvar.

Den förra regeringen borde ha agerat kraftfullare. Det är en skam att vi inte har rimligare straff vid exempelvis upprepade grova sexualbrott. Tiden för vackra ord är förbi – nu krävs handling. Liberalerna kommer alltid att stå på brottsoffrens sida och verka för en mer anständig lagstiftning.

Vi är pådrivande för detta i en liberal och borgerlig regering, som äntligen sätter brottsofferperspektivet i första rummet. Fler partier borde sluta prioritera politiskt spel före att genomföra viktiga förändringar.

Det gäller inte minst Centerpartiet, som i dag valt en ny partiledare i Muharrem Demirok. Vi vill gratulera till det hedersamma uppdraget. Våra partier har en lång historia av att samarbeta för att genomföra liberala reformer.

Relativisera inte bort våld och förtryck

Låt oss se Centerns partiledarval som en möjlighet. Vi hoppas att Demirok tar tillfället i akt och leder sitt parti rätt i avgörande frihetsfrågor. Visa att du vägrar relativisera bort våld och förtryck. Att du inte ställer upp på den passivitet som präglade den förra rödgröna regeringen.

Ett brottsofferperspektiv handlar om att lyssna på de som drabbas, inte minst rörande hedersrelaterat våld och förtryck. Till viss del har det blivit bättre sedan Fadime Sahindal mördades för över 20 år sedan.

Men fortfarande händer det att ledande politiker förnekar förekomsten av hedersvåld eller spelar förtryckarna i händerna. I valrörelsen stod exempelvis Vänsterpartiets Linda Snecker i ett utsatt område och upprepade Partiet Nyans lögner om tvångsomhändertagande av muslimska barn.

Så sent som i somras stod Centerns dåvarande vice partiledare i en direktsänd debatt med budskapet att det var fel att generalisera för att hedersförtryck endast utförs av en ”pytteliten minoritet”.

Miljöpartiets partiledare stod i riksdagens talarstol häromåret och viftade bort faran med klaner med att hon själv tillhörde en klan. Och Socialdemokraterna styrde i åtta år, men såg på när problemen växte och vägrade ta initiativ som att stoppa kusinäktenskap.

Även Centerpartiet behöver dra lärdomar. Så sent som i somras stod Centerns dåvarande vice partiledare i en direktsänd debatt med budskapet att det var fel att generalisera för att hedersförtryck endast utförs av en ”pytteliten minoritet”. Den typen av förminskande borde vi ha lämnat bakom oss.

Politik ska tala klarspråk

Politiker ska varken skönmåla eller svartmåla, utan tala klarspråk om utvecklingen. Det är allra viktigast när det gäller samhällets mest utsatta, exempelvis de som lever i en våldsam relation eller växer upp i en otrygg eller ofri miljö.

Sexualbrott och mäns våld mot kvinnor måste bekämpas hårdare och om en släkt eller klan vill kontrollera barn, unga eller vuxna ska de mötas med samhällets stålhandskar. Men det behövs också insatser redan när barnen går i förskola och skola.

Det ska vara en självklarhet för alla barn och unga som växer upp i Sverige att de har rätten att äga sitt liv och bestämma över sin kropp. Det handlar om frihet. Vi hoppas att även Centerpartiet, med dess nyvalde ledare, är beredd att ta denna kamp.

Nämnda personer

Muharrem Demirok

Partiledare Centerpartiet
Fil. kand i statsvetenskap (Linköpings uni., 2003)

Paulina Brandberg

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister (L)
Master i juridik (Lunds uni., 2008)

Gulan Avci

Nationell samordnare mot utanförskap, riksdagsledamot (L), ledamot i partistyrelsen
Studier i statsvetenskap och religionsvetenskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00