Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera

Civilsamhället ska minska brottslighet i Helsingborg

En kanadensisk metod för att minska brottslighet ska nu hjälpa polisen och invånarna i det utsatta området Drottninghög, Helsingborg. Enligt polisinspektör Jan Bylund är en del av metoden att folk genom små lokala projekt börjar lita på sina grannar och på samhällets institutioner.

En kanadensisk metod där civilsamhälle och boende i gemensamma småprojekt ska stärka tryggheten i Drottninghög, Helsingborg, och på sikt minska kriminaliteten.
En kanadensisk metod där civilsamhälle och boende i gemensamma småprojekt ska stärka tryggheten i Drottninghög, Helsingborg, och på sikt minska kriminaliteten.Foto: Janerik Henriksson/TT
Marie Lundahl

Metoden kallas ”Safe growth” och har tidigare använts i områden drabbade av våld, droger och gängkriminalitet i bland annat Kanada, USA och på Nya Zeeland, rapporterar Dagens nyheter.

Gemensamt i närområdet

Nu ska metoden provas i det så kallade utsatta området Drottninghög i Helsingborg som uppmärksammats för skjutningar och kriminalitet.

Innan hade de varit rädda bara för att gå ut, för att de inte kände varandra.

Gregory Saville
Kriminolog och före detta polis.

Metoden innebär att representanter från civilsamhället och boende i området i samverkan med kommun och polis ska utbildas i brottsförebyggande arbete. Tanken är att civilsamhälle tillsammans med boende själva sedan ska starta små projekt i området.

Skapa tillit

I dagsläget vågar knappt någon på Drottninghög rapportera brott, prata med polis eller säga åt andras barn, enligt polisinspektör Jonas Berg.

– För att strykas från listan över utsatta områden behöver de boende en egen kollektiv förmåga att hantera saker. Det ena är att lita på samhällets institutioner, det andra är att lita på sina grannar. Den här metoden handlar mycket om att de boende lär känna varandra. Det är precis vad vi efterlyst, säger han till DN.

Småprojekt nyckel till framgång

Den kanadensiska kriminologen och före detta polisen Gregory Saville har utvecklat metoden och är den som på plats ska utbilda deltagarna. Han betonar att ”Safe growth” är ett långsiktigt arbete, och att det tar 10 till 20 år att vända ett område.

Små projekt som fungerat i exempelvis en utsatt stadsdel i New Orleans var att förändra miljön runt en inbrottsutsatt parkering. Belysning sattes upp, en lekpark byggdes intill och grannar patrullerade på kvällarna.

– Eftersom det var de boende som jobbade och fick saker att hända var de beredda att kämpa för att nå resultat. Och när de började se lösningar på små saker fick de självförtroende att ta tag i fler av områdets problem. Innan hade de varit rädda bara för att gå ut, för att de inte kände varandra, säger Gregory Saville till DN.

Under de elva år ”Safe growth” varit i gång i området i New Orleans har antalet årliga dödsskjutningar och mord där minskat från 28 till noll.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024