Debatt

Civil olydnad är inte totalitärt

Civil olydnad är en sista utväg när politiker vägrar respektera mänskliga rättigheter och folkviljan. Det skriver Leo Rudberg, statsvetare, föreläsare och partipolitiskt obunden miljöaktivist.

Aktionsgruppen Extinction Rebellion gör aktion under Week of Action for Social and Climate Justice och blockerar Oljehamnen i Göteborg.
Aktionsgruppen Extinction Rebellion gör aktion under Week of Action for Social and Climate Justice och blockerar Oljehamnen i Göteborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Leo Rudberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

”Civil olydnad är acceptabelt att använda när mänskliga fri- och rättigheter kränks.” Så skrev Sveriges miljöminister Romina Pourmokhtari på Twitter 2018. ”Göm en flykting – om det blir olagligt, göm två!” Denna uppmaning bar Pourmokhtari på en t-shirt 2021, när hon kraftfullt argumenterade för att Liberalerna aldrig skulle samarbeta med Sverigedemokraterna.

Pourmokhtari var inte miljöminister vid dessa tillfällen. Hon var ordförande för Luf och sedan kandidat till Riksdagen för Liberalerna, med budskapet att hon skulle vara en garant för mänskliga rättigheter i den nya regeringen.

Sedan kom valet 2022. Pourmokhtaris och Liberalernas principer försvann över en natt. Angiverilagar, tiggeriförbud, tvångsutvisningar av traffickingoffer på grund av ”bristande vandel”, slakt av miljösatsningar och den sämsta klimatpolitiken i Sveriges historia enligt Naturskyddsföreningen. Vad som helst accepteras i utbyte mot välbetalda ministerposter.

Civil olydnad spelar en viktig demokratisk roll

Nu är Pourmokhtari högljudd motståndare till civil olydnad, inte minst då Ta tillbaka framtiden ropat på Ulf Kristerssons AW i Malmö och regeringen ställt in sin närvaro på ett event med hänvisning till ”säkerhetsskäl”. Ulf Kristersson hävdar att miljörörelser som Extinction Rebellion är ”totalitära” antidemokrater.

Civil olydnad är inte totalitärt. Tvärtom har den spelat en viktig roll för demokratin, i allt från suffragettrörelsen och USA:s medborgarrättsrörelse till motståndet mot Sovjets förtryck och Sydafrikas apartheid. 

Även i Sverige har civil olydnad varit avgörande, till exempel för att avskaffa sjukdomsklassificieringen av homosexuella, stoppa fossilgashamnen i Göteborg och rädda världsunika Ojnareskogen. Demokratiutredningens skrift nummer 27 från 1999 fastslår att civil olydnad både kan ”stärka välfärden” och ”stärka demokratin” genom att ”slå vakt om grundläggande värden”.

Civil olydnad eller ej – Pourmokhtari har lovat att lämna regeringen om de inte lyckas med klimatmålen. I sin nya statsbudget skriver regeringen själva att utsläppen kommer öka och målen misslyckas. Ändå sitter Liberalerna kvar i regeringen.

Regeringen blir arga

När miljörörelsen påpekar dessa löftesbrott blir regeringen arg. Därför påstår Kristersson helt grundlöst att de ropande ungdomar och sjungande mammor som avbröt hans AW är ”totalitära”. DN avslöjade att det enda ”säkerhetshot” mot miljöministerns inställda event bestod i den pensionerade ingenjören Ola, 70, som ville fråga om utsläpp från betong. I protest mot statsministerns smutskastning av fredliga medmänniskor trendar nu Rebellmammornas #sjungförulf, där folk sjunger för Kristersson samma sång han vägrade höra på AW:n. Greenpeace har JO-anmält skandalen.

Civil olydnad behövs mer än någonsin. Mot angiverilagen, där över 90 procent av lärarna och tusentals läkare lovat att vägra ange. Mot den dödliga fossilindustrin, där Ta tillbaka framtiden just genomfört rekordmånga 13 blockader av oljehamnar under 14 dagar. Mot allt som hotar våra rättigheter.

Civil olydnad är en sista utväg

Det är legitimt. En finsk domstol fastslog att Extinction Rebellions blockad mot importen av kol från Putins Ryssland var olaglig, men att aktivisterna inte skulle dömas, eftersom det är moraliskt rätt att stoppa finansieringen av Putins krig i Ukraina.

Civil olydnad är en sista utväg när politiker vägrar respektera mänskliga rättigheter och folkviljan. Över 90 procent av svenskarna vill stoppa importen av fossila bränslen från Ryssland. Majoriteter stöttar tillväxtkritisk klimatpolitik och förbud mot kalhyggen. För att förverkliga denna folkvilja behövs civil olydnad.

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00