Debatt

”Vi har inte tid att tappa fart i klimatomställningen”

Sex av tio anser att politiker inte tar sitt ansvar för sektorns omställning och fyra av tio tycker inte heller att det finns tillräckligt med stöd för privatpersoner och bostadsrättsföreningar att vidta åtgärder för minskad klimatpåverkan av bostäder. Det skriver Lotta Werner Flyborg, vd för Sweden Green Building Council.

Samhällsbyggnadssektorn, en viktig maktfaktor, vill se att Sverige tar tillbaka sin ledande position på den internationella klimatarenan.
 
Samhällsbyggnadssektorn, en viktig maktfaktor, vill se att Sverige tar tillbaka sin ledande position på den internationella klimatarenan.  Foto: Janerik Henriksson/TT
Lotta Werner Flyborg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den senaste IPCC-rapporten slår fast att klimatförändringarna redan påverkar människor och ekosystem. I klartext krävs en halvering av dagens utsläppsnivåer fram till 2030 för att inte överstiga Parisavtalets temperaturmål.

Bygg-, fastighets- och förvaltningsbranschen står för en betydande del av Sveriges negativa utsläpp. Samtidigt ser vi på Sweden Green Building Council (SGBC), Sveriges ledande organisation för hållbart samhällsbyggande, att miljö- och klimatarbetet inom sektorn får långt ifrån det fokus det förtjänar. Så även det svenska folket.{{quote:11854:POSITION}}

Oron ökar

SGBC:s nya rapport Kunskap och attityder kring bygg- och fastighetsbranschen visar att 82 procent av svenskarna ser sig som miljömedvetna. Samtidigt är oron och besvikelsen över politikernas bristande engagemang inom hållbart byggande tydlig – sex av tio anser att politiker inte tar sitt ansvar för sektorns omställning. Fyra av tio tycker inte heller att det finns tillräckligt med stöd för privatpersoner och bostadsrättsföreningar att vidta åtgärder för minskad klimatpåverkan av bostäder.

Undersökningen visade dessutom på ökad oro. Majoriteten av svenskarna är oroade över att hållbarhetsarbetet stannar av på grund av det rådande säkerhetsläget i Europa – en ökning med 10 procentenheter från 2022.

I en osäker omvärld är det viktigare än någonsin med goda förutsättningar och effektiva hållbarhetsverktyg. Klimatutsläppen kan halveras med redan befintlig teknik, material och verktyg. Med hjälp av nya lösningar kopplade till energieffektivisering är klimatneutralitet år 2045 inom räckhåll.

Gemensam kraftsamling behövs

Nu krävs en gemensam kraftsamling utan dess like. Många av våra medlemmar har bidragit till att ge omställningen en stark start. Men bygg- fastighets- och förvaltningsbranschen kan inte göra hela jobbet själva. Alla måste med på resan.

Det behövs alltså fler och starkare incitament från landets beslutsfattare om vi ska kunna närma oss våra gemensamma miljö- och hållbarhetsmål. Exempelvis ser vi stora vinster med att framtidssäkra våra befintliga byggnader då merparten av de byggnader som kommer att finnas 2030 är uppförda redan i dag.

Samhällsbyggnadssektorn, en viktig maktfaktor, vill se att Sverige tar tillbaka sin ledande position på den internationella klimatarenan.

Den 16 juni bjuder regeringen in näringsliv, intresseorganisationer, civilsamhälle och akademin till ett nationellt klimattoppmöte. SGBC:s undersökning visar en bred folklig opinion för ett mer progressivt klimatarbete. Det skapar utrymme för ett ännu tydligare klimatledarskap och en rättvisare fördelning av omställningens kostnader. Inför mötet vill SGBC lyfta fram behovet av ytterligare reformer kopplade till samhällsbyggnadssektorn.

  • Ge mer stöd åt bygg- och fastighetsbranschen att jobba med ett resurspositivt byggande och ställ högre krav på cirkularitet,  energieffektivitet, klimatneutralitet, klimatanpassning och biologisk mångfald i de nationella byggreglerna.
  • Tillsätt ett mer omfattande paket med incitament för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i syfte att accelerera omställningen i befintlig bebyggelse. Omställningen kräver energieffektivisering, klimatneutralitet, klimatanpassning samt ökad biologisk mångfald.
  • Ta fram en tydlig strategi och handlingsplan för Sveriges energisystem som möjliggör en hållbar omställning. Vi behöver utökad kapacitet med fossilfri förnyelsebar energi, ökade satsningar på energilagring och snabbare tillståndsprocesser.
  • Det är nu omställningen sker. Vi har varken råd eller tid att tappa fart i klimatarbetet.

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00