Debatt

V: Regeringens besatthet av att äga är förödande för svensk bostadspolitik

Några fler ska äga, många fler ska bli hemlösa. Det är dessvärre utgångspunkten för regeringens bostadspolitik, skriver Malcolm Momodou Jallow (V), bostadspolitisk talesperson.

Bostadsminister Andreas Carlson (KD) presenterar en utredning om hur fler ska kunna äga sitt boende.
Bostadsminister Andreas Carlson (KD) presenterar en utredning om hur fler ska kunna äga sitt boende.Foto: Marko Säävälä / TT
Malcolm Momodou Jallow
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I en tid när svensk bostadsmarknad kollapsar, samtidigt som hushållens ekonomi är oerhört ansträngd, har regeringen valt att göra i princip ingenting för att förbättra situationen. När ett konkret förslag nu äntligen kommer från bostadsministern Andreas Carlson (KD), direktivet till utredningen ”Fler vägar till att äga sitt boende”, är det inte överraskande att denna starkt högerkonservativa regering än en gång fokuserar på att minska antalet hyresrätter. Men det är likväl beklagligt.

Färre ska få hyra

I korthet handlar det om att fler hyresbostäder ska försvinna genom antingen hyrköp eller omvandling till ägarlägenheter. Fler hushåll ska tvingas skuldsätta sig, och i takt med att tillgången på hyresrätter med rimliga hyror stryps allt mer kommer den strukturella hemlösheten fortsätta öka. Kort och gott: några fler ska äga, många fler ska bli hemlösa.

Utredningsdirektiven är minst sagt dåliga för ett land vars hushåll redan tillhör de mest skuldsatta i världen, där bostadsbrist präglar två tredjedelar av kommunerna och där allt fler människor inte längre har råd att bo. I själva verket är regeringens fullständiga besatthet av att äga förödande för svensk bostadspolitik. Framför allt för alla de hushåll som är ljusår bort från dagens ägda bostadsmarknad, alla de hushåll som skulle behöva att bostadsministern ger dem en bostad gratis om de skulle ha möjlighet att hamna på hans ägda bostadsmarknad. Den som inte ens har råd med mat och el kommer nämligen aldrig ha råd att köpa loss sin hyresrätt, oavsett om den skulle vilja eller ej.

Regeringen fokuserar genomgående på den ägande partens intressen. Att ägarlägenheter ”fritt kan hyras ut i andrahand” är en fördel som lyfts upp mer än en gång. Detta trots att den tidigare utredningen om ägarlägenheter från 2014 pekade ut just köp i spekulationssyfte, snarare än i bostadssyfte, som en riskfaktor som kan leda till en ännu större och ännu mer osäker andrahandsmarknad. Frågan viftas bort av bostadsministern: ”fler ska kunna äga sin bostad och hyra ut den i andrahand”, meddelar han, och säger i samma andetag att reformen är ”ett viktigt steg för att få till en bättre fungerande bostadsmarknad”.

Bostadsministern ointresserad av hyresgästerna

Hur blir dagens bostadsmarknad bättre fungerande av en reform som uppmuntrar till omvandlingar i spekulationssyfte? Av en reform som förvandlar ännu fler hyresbostäder, som i dag är trygga och säkra boenden, till spekulationsobjekt på en illa fungerande andrahandsmarknad?

Den som inte ens har råd med mat och el kommer nämligen aldrig ha råd att köpa loss sin hyresrätt, oavsett om den skulle vilja eller ej.

Samma ignoranta inställning visar bostadsministern när det gäller förslaget att se över möjligheten att omvandla enstaka hyreslägenheter i flerbostadshus. Än en gång är ointresset för de kvarboende hyresgästerna tydligt. Än en gång spelar den ägande parten den enda viktiga rollen. Idén om att enstaka bostäder skulle kunna säljas i ett flerbostadshus avslogs på mycket goda grunder redan i utredningen från 2014. För de hyresgäster som bor kvar skulle förslaget om enstaka försäljningar helt enkelt vara förödande för boendetryggheten.

Bostadsministern måste förstå att problemet inte är att det saknas bostäder att köpa. Problemet är bostadsbrist. Problemet är att allt fler hushåll inte kan hitta egna trygga hem på den svenska ägda bostadsmarknaden. Problemet är att det finns för få bostäder som folk har råd att bo i. Detta är problem som ministern borde ägna sin tid åt att lösa, istället för att ta bort ännu fler hyresrätter och placera ännu fler människor på andrahandsbostadsmarknaden.

Prata om delningsbostäder

Regeringen pratar mycket om nya boendeformer men ingenting i direktivet handlar om detta. Det hade varit modigt, imponerande och till nytta för samhället om regeringen verkligen hade vågat satsa på att utveckla nya boendeformer. Till exempel delningsbostäder och andra kollektiva bostadslösningar, klimatsmarta och yteffektiva bostäder. Om man hade lyssnat på forskarna som menar att just detta är viktigt för framtiden. Delningsbostäder kan halvera klimatavtrycket per person, minska boendekostnaderna för den enskilda och öka det sociala umgänget för den ensamma.

Till Andreas Carlson vill jag därför säga: ”att äga” är inte alltid lösningen på allting. I själva verket är ”att dela” på många sätt ett av de viktigare budskapen om vi ska klara framtidens utmaningar. Jag ser därför fram emot förslag som kan leda in oss alla på helt nya klimatsmarta spår, i stället för den gamla vanliga girighetens Autobahn.

Nämnda personer

Andreas Carlson

Infrastruktur- och bostadsminister (KD), ledamot i partistyrelsen
Fristående kurser i kommunikation, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, fristående kurs i juridik, Lunds universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00